Ukrajina slavi, Rusi napovedali "hude posledice"

Foto: Epa
Foto: Epa
Napad na ruski most na Krim je v Ukrajini povzročil pravo slavje.
Oglej si celoten članek

V eksploziji na mostu na polotok Krim so bili ubiti najmanj trije ljudje, je danes sporočil ruski nacionalni preiskovalni urad. Eksplozijo naj bi povzročil tovornjak bomba, ubiti ljudje pa naj bi bili potniki v avtomobilu, ki je bil tedaj na cesti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po eksploziji tovornjaka se je porušil odsek cestnega mostu, na železniškem mostu poleg pa je ogenj zajel tovorni vlak z gorivom. Zagorelo je sedem cistern z dizlom, ki so bile namenjene ruski vojski, ki se bojuje na jugu Ukrajine.

Potrditev Po seriji porazov Putin zamenjal glavnega poveljnika

Ruski preiskovalci so sporočili, da so iz morja potegnili tri trupla. Šlo naj bi za potnike v avtomobilu, ki je bil ravno tedaj v bližini eksplozije. Niso pa še pojasnili, kako bi lahko en tovornjak povzročil uničenje tolikšne razsežnosti, še navaja dpa.

V Moskvi zaenkrat nakazujejo, da so za to odgovorni "ukrajinski teroristi", a še nihče ni dejal, da je šlo za vojaški napad. Niti v Ukrajini niso prevzeli odgovornosti, čeprav tam zaradi dogodka vlada pravcato slavje.

Most, ki povezuje rusko celino z ukrajinskim polotokom Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 nezakonito priključila, je za Rusijo ključen pri oskrbovanju vojske, ki se bori na jugu Ukrajine. Za Ukrajino pa je eden simbolov ruske agresije.

V Kijevu so že večkrat napovedali, da bodo ruske napadalce pregnali s celotnega ukrajinskega ozemlja, tudi s Krima. Na območju Kerča, kjer pride most na Krim, je tudi že prišlo do več napadov z droni. Rusija je na drugi strani že večkrat zagrozila s hudimi posledicami, če bi si Ukrajina drznila napasti most.

Svet Svetovalec Zelenskega: To je šele začetek

Foto: Epa most na Krim gašenje

Rusija je pozno popoldne po srednjeevropskem času ponovno vzpostavila tako cestni kot železniški promet čez most na Krim. Cestni promet teče po enem vozišču, saj je del drugega vozišča padel v morje, preko železniškega mostu pa sta že peljala dva vlaka, je sporočila družba, ki upravlja z železniškim prometom med Rusijo in Krimom.

En vlak je iz Krima odpeljal proti Sankt Peterburgu, drugi pa proti Moskvi, so po poročanju francoskih tiskovnih agencij sporočili iz družbe.

Na železniškem mostu je medtem zagorel vlak z gorivom, kar je prav tako poškodovalo most. A očitno ne dovolj, da bi ustavili promet po njem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • 23:24 11. Oktober 2022.

    Ko bodo Ukrajinci udarili po vojaških ciljih znotraj mednarodne priznane meje Rusije, se bodo Rusi zavedali kaj jim je zakuhali …

  • 16:20 9. Oktober 2022.

    Uničite vse termo centrale v Kijevu , pa naj se zaledenelo smejejo !

  • 23:29 8. Oktober 2022.

    Po fotkah sodec most za vlak ni vec nosilen za tezka bremena. Vsaj en nosilec je stopljen. Cestni pa je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.