Svet
5523 ogledov

Svetovalec Zelenskega: To je šele začetek

Krim most eksplozija
1/4
Profimedia
Ukrajinske oblasti so se odzvale na dogajanje na Krimu.

Po eksploziji na mostu, ki povezuje rusko celino z okupiranim ukrajinskim polotokom Krim, zaradi česar se je del cestnega dela mostu porušil in padel v morje, na železniškem pa gori vlak z gorivom, so v Kijevu očitno zadovoljni. Svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega je napovedal, da je "to šele začetek".

Ukrajinska vlada je na Twitterju posnetke požara na mostu komentirala z besedami "nor požar". Mihailo Podoljak, svetovalec Zelenskega, pa je zapisal, da je dogajanje na mostu "šele začetek" izgona Rusov z ukrajinskega ozemlja.

Ni sicer priznal, da naj bi bili za to odgovorni Ukrajinci, a je zapisal, da si bo Ukrajina povrnila vse, kar ji je bilo odvzeto. "Vse ilegalno mora biti uničeno. Vse ukradeno mora biti vrnjeno Ukrajini. Vse, kar je okupirala Rusija, bo izgnano," je tvitnil Podoljak.

Krim most eksplozija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je poškodbo mostu čez Kerško ožino primerjalo s potopitvijo ruskega raketnega rušilca v aprilu. "Dva velika simbola ruske moči na ukrajinskem Krimu sta bila uničena. Kaj sledi," so zapisali na uradnem računu na Twitterju.

Po ruskih podatkih je na mostu, ki je zelo pomemben za oskrbo ruskih vojakov na Krimu in jugu Ukrajine, eksplodiral tovornjak bomba. Del cestnega mostu je padel v morje, na železniškem delu pa je več cistern z gorivom zajel ogenj. Tudi železniški del mostu je močno poškodovan. Ruski predsednik Vladimir Putin je že odredil preiskavo.

Krim most eksplozija | Avtor: Profimedia Profimedia

Most sicer predstavlja velik simbol ruske okupacije Krima, ki si ga je priključila leta 2014. Putin ga je slovesno odprl leta 2018 in s tem podčrtal odločenost, da bo ta polotok za vedno del ruskega ozemlja.

Na drugi strani je most v Ukrajini izrazito osovražen. Po objavi posnetkov uničenja dela mostu in požara vlaka na njem so spletna družbena omrežja izbruhnila v dobesednem proslavljanju, tudi kot "posebno darilo" Putinu za 70. rojstni dan, ki ga je imel v petek. Napad na most hkrati predstavlja novo ponižanje za Kremelj, ki mu "specialna vojaška operacija" v Ukrajini niti slučajno ne gre po načrtih, poroča britanski BBC.

Komentarjev 26
  • igor52 09:31 09.oktober 2022.

    Dejanje ne bo ostalo brez posledic. Upam samo, da se Putin ne bo pustil speljati naled ...

  • Idioti 19:52 08.oktober 2022.

    Tole je začetek rušenja Ukrajinskih mest in infrastrukture ! Ukrajinskafašistična banda se očitno ne zna fer bojevati ! Bojuje se na način , da razjezi Ruse in oni posežejo po drastičnih merah - v 1 dnevu lahko podrejo Kijev - ...prikaži več in tako zvlečejo NATO v vojno , pri vsem tem pa dobro vedo , da je most last Ruske federacije !

  • ico8 13:59 08.oktober 2022.

    С днем ​​рождения тебя, ты самый большой неудачник в мире!!- S dnem ​​rozhdeniya tebya, ty samyy bol'shoy neudachnik v mire!!- Vse najboljše zate, ti si največja zguba na svetu!!!