Svet
14940 ogledov

Po seriji porazov Putin zamenjal glavnega poveljnika

Sergej Surovikin Vladimir Putin Epa Sergej Surovikin in Vladimir Putin.
Novi vodja ruskih sil velja za izkušenega vojaka in poveljnika.

Ruska vojska v Ukrajini je po nizu porazov v invaziji, ki jo je začela februarja, danes dobila novega poveljnika, 55-letnega generala Sergeja Surovikina. Obrambni minister Sergej Šojgu ga je imenoval na čelo "specialne vojaške operacije v Ukrajini", je sporočil tiskovni predstavnik ruske vojske Igor Konašenkov.

Ruska vojska se je v zadnjih tednih soočala z ostrimi kritikami zaradi niza porazov med ofenzivo v Ukrajini. Prisiljeni so bili že v umik iz večine pokrajine Herson, prav tako beležijo velike izgube v pokrajinah Zaporožje, Doneck in Lugansk, ki si jih je Rusija sicer po spornih referendumih priključila. Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi vojaških porazov odredil tudi delno mobilizacijo sil v državi, da bi nadomestili izgube.

Uradno ruska vojska sicer nima večjih težav v Ukrajini, a so tudi Kremlju naklonjeni komentatorji že močno kritizirali vojaško vodstvo, saj da je položaj v Ukrajini kaotičen in meji na katastrofo. Imenovanje novega poveljnika pa so že toplo pozdravili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

most na Krim Napad na most Svet Ukrajina slavi, Rusi napovedali "hude posledice"

Sergej Surovikin Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Surovikin velja za izkušenega vojaka in poveljnika. Med drugim si je izkušnje nabiral v vojni v Čečeniji in potem na bojiščih v severnem Kavkazu in v Siriji, kjer se je Rusija leta 2015 postavila na stran režima Bašarja al Asada in v boju z uporniki odločilno prevesila tehtnico na njegovo stran.

Doslej je vodil sile na jugu Ukrajine, zdaj pa je prevzel poveljstvo nad celotno operacijo v zahodni ruski sosedi. Ime njegovega predhodnika sicer ni bilo nikoli javno objavljeno, a glede na navedbe ruskih medijev je bil to Aleksander Dvornikov, prav tako general iz čečenske vojne in ruski poveljnik v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 34
  • Naklonsky 10:33 10.oktober 2022.

    Kdaj bo Putler s svojimi generali vred pričel z rusko ruleto?

  • Avatar Syn
    Syn 11:47 09.oktober 2022.

    O kakšni vojni je tu govora? Rusi še ja začeli niso. Ta vojaška proti teroristična operacija ki poteka od februarja, so samo vaje in čiščenje naci ekstremistov. Ko se bo začela prava vojna, ta ne bo trajala več kot en ...prikaži več mesec. Pa še to je vprašanje. Ena stvar je pa gotova. In to je da ukronacistana več dejnasko ne bo.

  • jakec42 08:18 09.oktober 2022.

    Naj zamenja sam sebe,če ne ga bodo drugi!

Sorodne novice