Svet
4899 ogledov

Odkrili predmete, ki kažejo na mučenje, in ''mali Auschwitz"

Množično grobišče Ukrajinska policija
Ukrajinske oblasti trdijo, da so v osvobojenem mestu na severovzhodu države odkrili "mali Auschwitz".

Vodja preiskovalcev v vzhodni ukrajinski regiji Harkov Sergij Bolvinov je včeraj dejal, da policija preiskuje domnevno rusko mučilnico v vasi Piski-Radkivski, ki so ga od aprila zasedale ruske sile. Te so bile že večkrat obtožene, da so med invazijo v Ukrajini zagrešile več tisoč vojnih zločinov.

Bolvinov je objavil tudi videoposnetek, ki kaže škatlo z izpuljenimi zlatimi zobmi in zobnimi protezami ter klet, kjer naj bi ruski vojaki zadrževali lokalne prebivalce in ukrajinske vojake. V bližini naj bi se "ves čas slišali kriki iz kleti". Na fotografijah so vidni tudi razbit telefon, deli bodeče žice in spolna igrača. 

Ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin je dejal, da na območjih, ki so bila osvobojena ruskega nadzora, vsakodnevno odkrivajo nove dokaze o mučenju in smrtnih žrtvah. Med premikanjem sil v regiji so tako našli plinsko masko z umazano krpo, pritrjeno nanjo, je povedal glavni policijski preiskovalec v Harkovu, ukrajinsko obrambno ministrstvo pa trdi, da je bila na silo nataknjena na "glavo žrtve, ki je bila prekrita s tlečo krpo in živa pokopana".

''Praktično v vsakem mestu in vasi smo našli nove dokaze o vojnih zločinih, ki jih je Ruska federacija zagrešila na okupiranem ozemlju Ukrajine," je povedal Kostin.

V preteklih tednih so pri osvobajanju ukrajinskih mest odkrili več množičnih grobišč in mučilnic. Septembra so v mestu Izjum v Harkovu našli množično grobišče s približno 450 neoznačenimi grobovi.

Kremelj obtožbe o vojnih zločinih zanika.

Zelenski za ustanovitev posebnega sodišča

Ukrajinska vojska je v zadnjih dneh med napredovanjem na jugu in na vzhodu države osvobodila več krajev, ki so jih zasedali ruski okupatorji. V tem tednu so vzpostavili nadzor nad več kraji v regijah Herson, Harkov, Lugansk in Doneck.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno predlagal ustanovitev posebnega sodišča za preiskovanje zločinov proti Ukrajini, ki ''bo lahko to kaznovalo tiste, ki jih Mednarodno kazensko sodišče in druge pravosodne institucije sveta žal ne morejo doseči," je zatrdil.

Zelenski je še države pozval k podpori resolucije Generalne skupščine ZN, ki obvezuje Rusijo, da povrne škodo za uničenje, ki ga je povzročila med vojno. Obenem je dejal, da z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom poteka nadaljnje "usklajevanje korakov na poti evroatlantskega povezovanja Ukrajine".

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 15
  • Kmodri 16:54 07.oktober 2022.

    Tole je tako grozljivo, da upam, da je le "propaganda". Kako se zgodovina ponavlja. Vojna vedno naplavi najzlobnejša dejanja.

  • Jernej65 12:41 07.oktober 2022.

    Od rusov ne moreš kaj drugega pričakovati. Ukrajince z teh območij so pobili ali so zbežali, svoje ruse pa sedaj pošiljajo ukrajincem za kanonfuter in ja tako oni ščitijo svoje prebivalce. Na koncu bodo etnično čista območja brez ukrajincev in ...prikaži več brez rusov. Kaj ta poblazneli Putler dela, se še Hitler lahko skrije pred njim.

  • kapibara1 19:04 06.oktober 2022.

    Še švabi niso zabojev zlatih zob puščali za seboj.. ne pa da bi Rusi toto kilo ali dve.. Bruhhahhaaa.. Res pa je, da je en sam izpuljen zlati zob PREVEČ !!