Svet
149 ogledov

EU z novim paketom sankcij proti Rusiji

Kremelj in katedrala sv. Vasilija, Moskva, Rusija Žurnal24 main
Članice EU so danes tudi uradno potrdile dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Osmi paket med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, pa tudi sankcije proti posameznikom, ki so sodelovali pri organizaciji spornih referendumov v zasedenih ukrajinskih regijah. "Dogovorjeni paket sankcij vključuje vrsto ostrih ukrepov, s katerimi bo EU okrepila pritisk na rusko vlado in gospodarstvo, oslabila ruske vojaške zmogljivosti in prisilila Kremelj, da plača za nedavno zaostrovanje razmer," so danes v sporočilu zapisali pri svetu EU.

"Ta novi sveženj sankcij proti Rusiji je dokaz naše odločenosti, da ustavimo Putinov vojni stroj in se odzovemo na njegovo najnovejšo eskalacijo vojne z lažnimi referendumi in nezakonito priključitvijo ukrajinskih ozemelj," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Dodatno omejujemo ruske uvozne in izvozne zmogljivosti, ob tem pa se osvobajamo energetske odvisnosti od Rusije. Sprejeli smo tudi ukrepe proti osebam, odgovornim za nezakonito priključitev ukrajinskih ozemelj. EU bo Ukrajini stala ob strani tako dolgo, kot bo potrebno," je dodal.

Kapica za rusko nafto

Z novim paketom sankcij se v zakonodajo EU uvaja tudi podlaga za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, ki sicer velja samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.vTa ukrep naj bi drastično zmanjšal ruske prihodke od nafte, hkrati pa lahko pripomore k stabilizaciji svetovnih cen energije, še navaja sporočilo sveta EU.

Novi paket sankcij med drugim vključuje še prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov, Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan. Poleg tega vključuje še dodatne prepovedi trgovanja z orožjem, prepoved opravljanja funkcij v upravnih organih nekaterih ruskih pravnih oseb za državljane EU, in prepoved ponujanja določenih storitev v Rusiji.

Potrditev dogovora o novem paketu sankcij je danes pozdravila tudi Evropska komisija.

"Sveženj ukrepov, ki je bil tesno usklajen z našimi mednarodnimi partnerji, je odziv na nenehno zaostrovanje ruske vojne proti Ukrajini, vključno z nezakonitim priključevanjem ukrajinskega ozemlja na podlagi lažnih referendumov, mobilizacijo dodatnih enot in jedrskimi grožnjami," so zapisali v sporočilu.

EU je doslej sprejela že sedem paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Jernej65 10:16 07.oktober 2022.

    Tako je prav, čim bolj osamiti tega bebavca Putina. Svet gre naprej bebavi Putko pa v preteklost, za dolga desetletja nazaj. Evropa bo kljub težki preizkušnji preživela še močnejša, bebko se bo pa lahko smilil še zgolj sebi in jokal, ...prikaži več kako ga zahod ne mara.

  • QSprm 20:34 06.oktober 2022.

    Po epskem uspehu dosedanjih bebavih sankcij si bruseljska svojat zeli nadaljevanja groteske, ki zgolj unicuje eu samo. Nekaksni povampirjeni kanibali, zamaskirani v obleke. Katere jim itak placuje slehernik, ki ga tako bogato ropajo in siromasijo. Ena velika grmada, taka za ...prikaži več v Guinesovo zbirko in bi bilo takoj konec travm in bolestnih floskul.

  • Avatar pantani
    pantani 13:03 06.oktober 2022.

    A se še kar v kolena streljajo,debili Bruseljski!!!