Vodilni kitajski strokovnjak: To delate v Evropi narobe!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ameriška revija Science je po dveh mesecih nagovarjanja prišla do ekskluzivnega intervjuja z vodilnim Kitajskim znanstvenikom. V svojih odgovorih je bil izčrpen in pojasnil marsikaj kar do zdaj nismo vedeli.
Oglej si celoten članek

Generalni direktor Kitajskega Centra za nadzor nad boleznimi George Gao pravi, da je ena stvar, ki je v ZDA in v Evropi ne upoštevamo in je bila ključna za zajezitev širjenja virusa.

Slovenija Velenje: V karanteni dva okužena z novim koronavirusom

Ugledni ameriški časopis Science se je za pogovor z generalnim direktorjem Kitajskega centra za nadzor in preventivo bolezni Georgeem Gaom pogajal dva meseca. Zdaj so končno objavili pogovor, v katerem kitajski strokovnjak, ki je bil med prvimi v stiku z virusom, pojasnjuje ukrepe in tudi to, zakaj sta Evropa in ZDA manj uspešna v boju za zajezitev korona virusa.

Generalni direktor Kitajskega Centra za nadzor nad boleznimi George Gao nadzira 2000 zaposlenih, sam pa je dejaven raziskovalec. Januarja je bil del ekipe, ki je opravila prvo izolacijo in sekvenciranje hudega akutnega respiratornega sindroma 2 (SARS-CoV-2), virusa, ki povzroča COVID-19. Je soavtor dveh zelo branih člankov v reviji The New England Journal of Medicine, ki so podali nekatere prve podrobne epidemiološke in klinične značilnosti bolezni, objavil pa je še tri prispevke o COVID-19 v reviji The Lancet. Njegova skupina je zagotovila pomembne informacije tudi skupni skupini kitajskih raziskovalcev in mednarodnih znanstvenikov v okviru Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).
 

Foto: Epa Kitajska koronavirus

Nosite maske!

Gao vsem državam, ki se bojujejo z zajezitvijo virusa, pravi: "Socialno distanciranje je osnovna strategija za nadzor katerekoli nalezljive bolezni. Še posebej kadar gre za okužbe dihal. Najprej smo uporabljali "nefarmacevtske strategije", saj nismo imeli zdravil, niti cepiva. Trudili smo se izolirati vsak primer. Pomembno je, da so okuženi izolirani v karanteni. Preveč časa se porabi, da bi našli vse bližnje stike okuženega. Nujno je ustaviti vsa javna zbiranja. Pomembno je tudi omejiti gibanje."

Covid-19 Najstniki: fantje v tem času bolj trpijo

Najbolj omejevalne ukrepe so prejeli v Vuhanu, v provinci Hubei, kjer so razglasili karanteno. "Za to je potrebno močno vodstvo, na lokalni in nacionalni ravni. Potrebujete nadzornika in koordinatorja, ki testno sodelujeta z javnostjo. Super nadzorniki morajo vedeti, kdo so bili bližnji stiki okuženih, kdo so ključni primeri," dodaja in razkriva, kaj delata Evropa in ZDA narobe. "Po mojem mnenju je velika napaka, da ljudje ne nosijo mask. Virus se prenaša kapljično, v bližnjem stiku. Kapljice igrajo zelo pomembno vlogo - zato morate nositi masko, saj, ko govorite, vedno iz ust uhajajo kapljice. Številni okuženi nimajo prav nobenega simptoma ali so v predsimptomski fazi. A so okuženi in so prenašalci. Če nosijo maske, lahko s tem preprečijo prenos kapljic, ki s seboj nosijo virus in tako ne okužijo drugih ljudi."

Foto: Epa koronavirus maske

Prišli ponoči Naši "Španci" so prileteli v Slovenijo

Termometri pomembno sredstvo s koronavirusom

Kitajska agresivno uporablja termometre, ki so pred vsako stavbo, vhodom v trgovino, na sredstvih javnega prevoza. Sogovornik pravi, da je to pomembno. Tisti, ki ima povišano temperaturo, nima vstopa. Znanstvenik dodaja, da še nimajo odgovorov, ali bo, in v kakšni meri virus preživel. Prav zato je treba virus izolirati, le tako ne bo imel minimalno možnosti za širitev. Zato so izdelali modularne bolnišnice in stadione spremenili v bolnišnice. 

Kitajski znanstveniki na začetku izbruha epidemije COVID-19 niso bili pretirano dostopni tujim medijem. Ameriški reviji Science je uspelo pregovoriti Gaoma v pogovor. Pojasnili so, da je za odgovore na njihova vprašanja porabil nekaj dni. Nekaj jih je poslal po elektronski pošti, druge so zbrali preko video klicev oziroma telefona.
 

Strokovnjak je zanikal, oziroma povedal, da ni dovolj trdnih dokazov, da se je virus med Kitajci širil še pred prvo uradno objavo o obolelih oziroma smrti. Prav tako še nimajo trdnih dokazov, da bi bila tržnica v Vuhanu točka, kjer se je vse začelo: "Menim, da bi bila lahko tržnica začetno mesto, ali pa mesto, kjer se je virus začel širiti. To je znanstveno vprašanje."

Foto: Epa virus wuhan karantena

Konec heca Konec heca: Prepoved gibanja, spremembe za vse v večstanovanjskih stavbah ...

"Nismo želeli panike"

Kitajsko so v tujini kritizirali, da ni takoj delila genskega materiala, ki je bil ugotovljen za virus. Zgodba o novem koronavirusu je 8. januarja izšla v časniku The Wall Street Journal. Gao pravi, da je bila to zelo dobra poteza časnika The Wall Street Journal. "Mislim, da je minilo zgolj nekaj ur med objavo članka in uradno delitvijo sekvenciranega genoma. Mislim, da ni minilo več kot en dan."

Sogovornik je moral odgovoriti tudi na očitke, da so bili prvi kitajski raziskovalci poslani na teren 5. januarja, vsaj tri dni potem, ko so zagotovo vedeli, da obstaja nov koronavirus. Pri reviji Science trdijo, da se potek epidemije sicer ni spremenil, "a bodimo iskreni, v tej delitvi se je nekaj zgodilo," so izvali sogovornika, ki odgovarja: "Mislim, da ne. Podatke smo takoj delili s sodelavci, vendar je to vključevalo javno zdravje, zato smo morali počakati, da je bilo vse skupaj javno objavljeno. Nismo želeli panike med prebivalci. Nihče, v nobeni državi, ni mogel predvideti, da bo virus povzročil pandemijo."

Foto: Epa wuhan virus

Slovenija Bled: "Smo čisto na koncu z živci"

Kitajski znanstveniki so šele 20. januarja uradno povedali, da obstajajo jasni dokazi o prenosu virusa s človeka na človeka. Zakaj so imeli epidemiologi na Kitajskem toliko težav, ko so videli, kaj se dogaja? "Podrobni epidemiološki podatki še niso bili na voljo. Že od začetka smo bili soočeni z zelo zahrbtnim, prikritim virusom. Enako je v Italiji, drugje po Evropi in ZDA. Znanstveniki so od vsega začetka mislili, da je to samo virus," pravi Gao.

Testi na opicah uspešni

Na Kitajskem že nekaj dni ne beležijo domačih primerov okužb, okužbe zaznavajo zgolj pri tistih, ki se vračajo domov na Kitajsko. "Da. Trenutno nimamo lokalnega prenosa, vseeno pa uvoženi primeri predstavljajo težavo za Kitajsko. Na Kitajsko prihaja veliko okuženih popotnikov," priznava sogovornik in razkriva, kaj se bo zgodilo, ko se bo Kitajska vrnila v normalno stanje? Ali meni, da se je okužilo dovolj ljudi, da bi dobili "imuniteto krdela"? 

"Zagotovo še nimamo imunitete med prebivalci. Čakamo na rezultate testov na protitelesa, ki nam bodo razkrila več o tem, koliko ljudi je dejansko okuženih," pravi in razkriva še, da njihovi znanstveniki razvijajo tako zdravila kot cepiva. Vprašali so ga tudi, ali je remdesivir najbolj obetavno zdravilo, ki se trenutno testira, kdaj meni, da bodo klinična preskušanja na Kitajskem prinesla rezultate?

Foto: Epa wuhan virus

Kaj prinaša? Vladin predlog mega zakona, denarja bo še več

"Aprila," odgovarja na kratko in pojasnjuje, da trenutno cepivo preizkušajo na opicah in miših, ki imajo ACE2, človeški receptor za virus. "To je pogost način za ocenjevanje zdravil in cepiv in mislim, da bo kmalu izšlo vsaj nekaj dokumentov z rezultati uspešnosti testiranj na opicah. Lahko vam povem, da naš model pri opicah deluje."

Odgovoril tudi Trumpu

Gao na vprašanje revije, kaj meni o tem, da je ameriški predsednik Donald Trump virus poimenoval kar kitajski virus pravi: "Vsekakor ni dobro, da bi ga imenovali kitajski virus. Koronavirus pripada Zemlji. Virus je naš skupni sovražnik in ne sovražnik posamezne osebe ali države."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 40

  • 04:04 31. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 01:19 30. Marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • 23:46 29. Marec 2020.

    glede na higienske pogoje in glede na to kaj zrejo, je razvoj in preskok na cloveka mogoc samo v orbanih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.