Slovenija
9330 ogledov

Vladin predlog mega zakona, denarja bo še več

Družinske finance
Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. V podjetjih opozarjajo, da to ne bo zadoščalo, vlada medtem pripravlja dodatne ukrepe, t. i. mega zakon.

V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi epidemije ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo.

V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih, pri čemer bo del tega zneska poravnala država. V primeru, da delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene, bo država delodajalcu povrnila celotno izplačano nadomestilo.

Predsednik vlade Janez Janša bo skupaj s prvaki koalicijskih partneric popoldne predstavil tri milijarde evrov težak mega protikoronski zakonski predlog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Pričakovati je, da bodo predstavili tudi zaostren odlok o prepovedi zbiranja na javnih mestih.

Vlada je po dveh dneh zasedanj v soboto pozno zvečer uspela pod streho spraviti obširen zakonski predlog ukrepov za pomoč gospodinjstvom in gospodarstvu zaradi epidemije novega koronavirusa. Kot je na Twitterju zapisal premier, so po večdnevnem neprekinjenem delu sprejeli prvi protikoronski zakon z ukrepi za omejitev epidemije in blažitev posledic epidemije v vrednosti treh milijard evrov.

slovenija 18.12.07 vojaki, postroj, slovenska vojska; foto: Sasa Despot Slovenija Prvi primer okužbe z novim koronavirusom tudi v Slovenski vojski

Upravičenci po tem zakonu so gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki, ki zaposlujejo delavce. Samozaposleni pa bodo lahko socialne prispevke za naslednje tri mesece poravnali z dvoletnim zamikom. Odlog prispevkov se bo izvršil avtomatično.

Kaj naj bi še pojasnili popoldan na tiskovni konferenci? Specifični cilji predlaganih ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

Neomejena pooblastila glede prerazporejanja denarja

Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju bo zavezancem omogočil, da bodo lahko davčne obračune za lani oddali dva meseca pozneje, to je do 31. maja. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu.

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec Opozoril Ljubljančane Slovenija Toliko ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo

Vladi pa ta zakon omogoča, da lahko v času epidemije začasno zadrži izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov ter si vzame neomejena pooblastila za prerazporejanje denarja znotraj proračuna.

nova vlada RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bosch, analizator korona vorus Zdravje Razvili hitri test za koronavirus

Med prvimi uveljavljenimi ukrepi je tudi možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni. Tu so upravičenci poleg gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in kmetov tudi društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije. Vlogo bodo morali na svojo banko nasloviti sami.

koronavirus COVID-19 test Slovenija Velenje: V karanteni dva okužena z novim koronavirusom

Eden od ukrepov sega tudi na področje preskrbe s hrano. V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane bo mogoče omejiti promet z živili, kot tudi prepovedati njihov izvoz ali uvoz, po potrebi pa tudi uravnavati cene.

Zaradi omejenega gibanja in poslovanja posameznih državnih organov in drugih nosilcev javnih pooblastil je v prvem paketu ukrepov še zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami, po katerem v obdobju epidemije roki v sodnih, prekrškovnih in upravnih postopkih ne tečejo.

Vlada je sicer v soboto zvečer potrdila t. i. mega zakon, ki bo nekatere od navedenih ukrepov bistveno nadgradil.

Komentarjev 14
  • borut08 14:26 29.marec 2020.

    Jansa deli denar svojim podpornikom,partijcem!

  • Marka Skace 14:08 29.marec 2020.

    Danes sem gledal spletno kamero na Kriški gori in v 4 urah naštel prko 50 planincev . Saj ljudje niso več normani, igrajo se s svojimi in tujimi življenji.

  • Andrejc1 13:55 29.marec 2020.

    Ta mega zakon je bistveno preveč razkošen, kot je nujno potrebno, izboljševati socialni položaj "najbolj ogroženim", ki zaradi te krize niso prikrajšani niti za 1 cent, v tem trenutku zagotovo ni primerno. TE MILIJARDE (najprej sta bili 2 sedaj so ...prikaži več že kar 3) BO POTREBNO NEKOČ VRNITI Z OBRESTMI. Zato bi res morali kritično in objektivno (ne politično) zreducirati ta paket, na to, kar je dejansko potrebno, da bo gospodarstvo po koncu krize čim lažje splavalo in potegnilo voz naprej.