Slovenija
14942 ogledov

Toliko ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec slika zaslona
Po najnovejših podatkih imamo v Sloveniji 90 ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Na intenzivni negi je že 25 oseb.

V Sloveniji je zaradi okužbe s koronavirusom v bolnišnicah že 90 ljudi, od tega jih 25 potrebuje intenzivno nego. "Velika večina jih potrebuje umetno predihavanje," je na današnji dopoldanski novinarski konferenci povedal govorec vlade RS Jelko Kacin.

V Slovenji je bilo v petek opravljenih 1387 testov na covid-19. Potrjenih je bilo 52 novih okužb, skupno je tako v Sloveniji potrjenih 684 pozitivnih oseb, so sporočili z Ukoma. 

Ob tem je apeliral na vse državljane, naj še naprej dosleno upoštevajo vladna navodila. "Kot so me opozorili meščani Ljubljane, je druženja še vedno veliko. Virus ne izbira. To, da so ogroženi le starejši, je zmota. Tudi mladi ležijo v bolnišnicah. Pamet v roke in hormone nekaj časa na stran. Časa za stiskanje na klopcah bo dovolj. Bodimo disciplinirani do sebe in drugih. Še vedno velja samoizolacija. Izogibanje stikov mora biti v največji možni meri. Minimum je oddaljenost 1,5 metra. Druženje v zaprtih prostorih ni primerno. Spet poudarjamo pomen čistoče rok. Od vsega tega je odvisna uspešna zajezitev. Ta je ključna, če želimo, da naš zdravstveni sistem vzdrži v prihodnjih dneh in tednih," je povedal Jelko Kacin.

Velika večina od tistih, ki so na intenzivni negi, po Kacinovih besedah potrebuje pomoč pri dihanju. Število smrtnih primerov se ni spremenilo, teh je še naprej devet.

Kacin je še pojasnil, da je vlada začela z usklajevanjem t. i. prvega svežnja megaukrepov.  Zato na tiskovni konferenci ni bilo predsednika vlade. Ko bo vlada delo zaključila, bo spregovoril predsednik vlade. Kacin je povedal, da današnje novinarske konference ob 17. uri ne bo.

TV Slovenija je poračala, da sta med novimi okuženimi tudi dva izmed 42 ljudi, ki so jih v petek po prihodu iz Španije nastanili v hotelu Paka v Velenju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • rahisca 20:03 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Leon
    Leon 15:47 28.marec 2020.

    Korona virus ali kakor koli ga imenujejo je neznanka svetovne razsežnosti podobno kot pred 100 leti ,prihaja pa zaradi pomanjkanja higijene . Vse kar poizkušajo je eksperiment vreden poizkusa dokler ne bomo imeli zdravila .

  • Avatar jate
    jate 15:24 28.marec 2020.

    dragi jansa ,kacin in drugi.... vi apelirate naj narod ostaja se naprej doma,,ma kje pa, lepo vas prosim, saj se v svojih obcinah ne ostajajo kaj sele doma..zastonj trobit koliko je okuzenih itd

Sorodne novice