Zdravje
13395 ogledov

NOVO: NIJZ o tem, kdo ne sme niti v trgovino

Upokojenec ostareli starejši Profimedia
NIJZ: Izjemno ranljive osebe naj bodo ves čas doma in naj se izogibajo bližnjih stikov z drugimi.

Do zdaj se je tveganje za težek potek covida-19 še posebej izkazal pri določenih skupinah ljudi. NIJZ zato opozarja na zaščito izjemno ranljivih oseb. Priporočajo, da so ves čas doma in se izogibajo bližnjih stikov z drugimi vsaj naslednjih šest tednov. Zdravstveno oskrba ali podpora pri dnevnih opravilih naj se pri njih nadaljuje, ne smejo pa priti k njim osebe z znaki covida-19 ali prehladnimi obolenji.

Grafični prikaz Svet Tako hitro se je širil koronavirus

Obiski ljudi, ki jim zagotavljajo nujno podporo, naj se nadaljujejo. Vsi, ki pridejo k njim domov, pa si morajo najprej umiti roke z milom in vodo ter to v času obiska še večkrat ponoviti. Na NIJZ priporočajo, da imajo te osebe dodaten seznam ljudi, ki bi jim lahko pomagale v primeru, če bi kdo od njihovih oskrbovalcev zbolel. Za pomoč lahko pokličejo tudi center za socialno delo v svojem kraju, humanitarne organizacije ali občinski oziroma regijski štab civilne zaščite.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v času epidemije covida-19 objavili posebna priporočila za izjemno ranljive skupine oseb, med katere sodijo tudi otroci, ki jih zaradi njihovega zdravstvenega stanja bolezen najbolj ogroža. Med drugim gre za bolnike po presaditvi čvrstih organov, bolnike s specifičnimi vrstami raka, kot sta pljučni in krvni rak, bolnike, ki prejemajo imunoterapijo, bolnike po presaditvi kostnega mozga, nosečnice s težjo srčno okvaro.

Novi koronavirus Hud zaplet Svet Med novimi žrtvami koronavirusa tudi 16-letnica

Priporočajo jim, da se vsaj naslednjih šest tednov strogo izogibajo stikom z osebami, ki kažejo znake bolezni covid-19 ali prehladnega obolenja, da ne hodijo od doma, v trgovino ali lekarno in se ne udeležujejo nobenih druženj, niti z družinskimi člani doma.

Če se pri njih pojavijo znaki covida-19 oziroma prehladnega obolenja, kot sta kašelj ali vročina nad 37,8 stopinj Celzija, naj se po telefonu takoj posvetujejo s svojim izbranim zdravnikom. Če pa ta ni dosegljiv, naj pokličejo najbližjo dežurno ambulanto ali številko 112, kjer bodo prejeli nadaljnja navodila.

koronavirus COVID-19 test | Avtor: Profimedia Profimedia

koronavirus COVID-19 Več kot Italija Svet Kar naenkrat imajo največ primerov okužb s koronavirusom na svetu

Če z njimi živi še kdo, naj stori vse, da jim pomaga pri poostreni zaščiti in naj dosledno upošteva navodila o zmanjševanju stikov. Ranljive osebe naj tako čim bolj zmanjšajo čas, ki ga preživijo v skupnih prostorih, ti pa naj bodo dobro zračeni, od ljudi pa naj poskusijo biti ves čas oddaljeni dva metra. Uporabljajo naj svojo brisačo in tudi svojo kopalnico. Če slednje ni možno, naj se prostor očisti po vsaki uporabi, da se prebrišejo površine, s katerimi prihajajo v stik. Kuhinje naj ne uporabljajo v prisotnosti drugih in svoje obroke pojejo v svoji sobi. Če uporabljajo svojo posodo, naj uporabijo tudi svojo krpo za brisanje posode.

slovenija 18.12.07 vojaki, postroj, slovenska vojska; foto: Sasa Despot Slovenija Prvi primer okužbe z novim koronavirusom tudi v Slovenski vojski

Zaradi možnosti, da bi potrebovali bolnišnično zdravljenje, pa naj si že vnaprej pripravijo torbo z vsem potrebnim, še svetujejo na NIJZ v priporočilih, objavljenih na njihovi spletni strani: https://www.nijz.si/sl/priporocila-za-izjemno-ranljive-skupine-oseb-v-casu-sirjenja-okuzbe-covid-19

Komentarjev 3
  • Žurnalček 13:16 29.marec 2020.

    Zakaj uredniki uporabljate slike , kjer se že na daleč vidi , da se ljudje na slikah ne pazijo niti pravilno obnašajo ! Ne vsedajte se na nič , ne naslanjajte se na nič, ne prijemajte nič , kljuke odpirajte ...prikaži več s servetom , ki ga takoj zavržete in stojite na 2 metra 2metra eden od drugega , ostalim , ki ne čakate v vrsti ampak greste samo mimo pojdite okoli 2 metra 2 metra ne 50cm !!!!

  • rahisca 20:04 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • crosalad 15:08 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks