Svet
30588 ogledov

Kar naenkrat imajo največ primerov okužb s koronavirusom na svetu

koronavirus COVID-19
1/3
Epa
ZDA so v četrtek prehitele Italijo in Kitajsko po številu okužb z novim koronavirusom. Vse analize napovedujejo, da bo število okužb naraščalo še najmanj do druge polovice aprila. V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 85.600 okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 1290 ljudi. Kitajska ima 81.782 okužb, Italija 80.589.

V najbolj prizadeti državi New York se je do četrtka zvečer število okužb povzpelo čez 39.000, v mestu New York pa čez 23.000. V državi je umrlo 454 ljudi, v mestu 365.

Analiza univerze Washington ocenjuje, da bo zaradi novega koronavirusa v ZDA umrlo od 38.000 do 162.000 ljudi. Pandemija naj bi se umirila šele junija. Višek okužb naj bi sicer dosegli v drugi polovici aprila.

Direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje Anthony Fauci je menil, da bo morda toplejše vreme uneslo pandemijo, čeprav lahko spet izbruhne pozimi. Fauci upa na olajšanje položaja aprila, maja ali junija.

Po ZDA še vedno ne opravijo dovolj testov. Hkrati primanjkuje zdravstvene opreme, kot so ventilatorji, zaščitne obleke in maske, rokavice. V trgovinah še vedno ni sredstev za razkužilo, alkohola za čiščenje in toaletnega papirja.

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan Slovenija Se naslednji teden spet začenja pouk? Tako odgovarja Janša!

Newyorški guverner Andrew Cuomo je dejal, da vsak realističen scenarij pravi, da bodo potrebe kmalu preplavile kapacitete v njegovi državi. V New Yorku se je doslej okužilo 67 medicinskih sester in bolničarjev, eden od njih je v sredo umrl. Okuženih je tudi 50 voznikov reševalnih vozil.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Ker je New York žarišče, se nekatera podjetja soočajo s težavami pri šoferjih dostavnih tovornjakov, ki nočejo tvegati.

Poleg Floride in Maryland je v četrtek obvezno 14-dnevno karanteno za vse potnike iz New Yorka odredil tudi Teksas. Ukaz guvernerja Grega Abbota velja tudi za vse, ki pridejo iz New Orleansa, ki postaja novo žarišče.

Guverner Louisiane John Bel Edwards je dejal, da jim bo v New Orleansu do 2. aprila zmanjkalo ventilatorjev, do 7. aprila pa bolniških postelj. Louisiana ima sicer le 2304 okužb in 83 mrtvih, vendar večinoma v New Orleansu, kjer primeri hitro naraščajo. Krivo naj bi bilo praznovanje pusta konec februarja, ko je bilo v mestu 1,4 milijona turistov.

velika noč Slovenija Cerkev: Velikonočni obredi bodo potekali tako

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek vztrajal, da je potrebno Ameriko kmalu spet odpreti za posel in dejal, da bodo ljudje brez dela ponoreli in se začeli ubijati. Še vedno meni, da bi bili velikonočni prazniki dober datum za odpravo omejitev gibanja, njegova svetovalka Kellyanne Conway pa je pojasnila, da si je Trump veliko noč izbral, ker hoče Ameriki ponuditi upanje. Fauci je dejal, da ljudje ne moremo postavljati rokov, ampak roke postavlja virus.

koronavirus COVID-19 test | Avtor: Profimedia Profimedia

Trump je napovedal, da bodo v vladi pripravili posebne zemljevide ameriških okrožij, na katerih se bo videlo, kje je slabo, kje ni in lokalne vlade se bodo potem lažje odločale o omejevalnih ukrepih ali odpiranju ekonomije. Koordinatorka delovne skupine Bele hiše proti novemu koronavirusu Deborah Birx je priznala, da to ne bo natančno, saj se bodo ljudje pač gibali sem in tja med okrožji.

Trump je vseeno zagotovil, da bo imel čez dva dni eno zelo dobro novico, ni pa povedal kakšno. V soboto se odpravlja v Norfolk, da pospremi vojaško ladjo bolnišnico Comfort s 1000 bolniškimi posteljami v New York. Američanom je Trump med drugim predlagal, naj se povsem odpovedo običaju pozdravljanja z rokovanjem.

Dobro novico je v četrtek sporočila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar. Njenega soproga Johna Besslerja so odpustili iz bolnišnice, kamor so ga sprejeli zaradi covid-19. Pljučnico naj bi prebolel in je sedaj v domači oskrbi.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 6
  • fasader56 08:36 28.marec 2020.

    To je šele začetek,Amerika......First America.........

  • Žurnalček 16:12 27.marec 2020.

    Ne hodite v Leclerc, če se ne želite okužiti ! oz.- Pojdite v Leclerc , če se želite !

  • Žurnalček 16:11 27.marec 2020.

    Če mislimo v Sloveniji zajeziti epidemijo na način, kot je izvaja Leclerc BC Rudnik , se Vlada dober moti . Ko pa želiš prijaviti na inšpektorat takšno stanje , te pa stran za prijavo zajebava , da jih ne moreš prijaviti

Sorodne novice