Slovenija
176938 ogledov

Se naslednji teden spet začenja pouk? Tako odgovarja Janša!

Borut Pahor in Janez Janša Anže Petkovšek
"Država mora sprejemati odločitve učinkovito in demokratično. Pri sprejemanju odločitev ne sme biti nobenih dvomov v delovanje demokratičnih ustanov države," je po sestanku štirih predsednikov (republike, državnega zbora, vlade in državnega sveta) dejal Borut Pahor.

"V imenu vseh treh predsednikov se zahvaljujemo vsem ljudem, ki spoštujejo navodila ustreznih služb. Na ta način si eden drugemu pomagamo tako, da bomo to krizo prebrodili najhitreje s čim boljšim možnim uspehom," je povedal Pahor in nadaljeval, da so se danes sestali zato, da bi ocenili ukrepanje naših oblasti in institucij ter pogledali, ali je treba odločitve kakor koli spremeniti, da bi bile v skladu z ustavo in zakoni.

"Tako kot bomo preživeli to krizo, tako bomo živeli tudi po njej. Če bodo ljudje zaupali, da je možno odločitve sprejemati učinkovito, toliko bolj bomo demokratična družba ostali tudi po koncu zdravstvene, gospodarske in socialne krize, ki bo sledila," je dejal Pahor.

"Podpiram odločitev o aktiviranju 37. člena. Zdi se mi smiselno, da vojska priskoči na pomoč na južni meji, da razbremenijo policijo.

Ko bo konec epidemije, se bomo soočali s krizo ilegalnih migracij in recesijo. Ni gospodarskega analitika, ki ne bi opozarjal na to, da zadolženost držav, ki ukrepajo zaradi krize, ne bo imela posledic."

Borut Pahor

Koronavirus Strokovnjak Zdravje Miroslav Petrovec pojasnjuje, zakaj pride do težkega poteka

"Vlada, ki je pred dobrimi desetimi dnevi prevzela oblast, dela dobro. Splošna atmosfera v politiki je ugodna, da vsi razumemo razmere. Ne glede na različna stališča ne hromimo delovanja. Vsi poskušamo dobronamerno sprejemati učinkovite odločitve z veliko mero razumevanja. Te morajo omogočiti kakovost življenja, ko bo konec krize," je sklenil predsednik republike.

Zorčič: Pripravljamo se na delo od doma

Igor Zorčič je poudaril, da državni zbor v tem času skrbi za to, da je delo čimbolj učinkovito. "To so vprašanja, ki jih v teh dneh naslavljamo in upamo, da bomo najhitreje prišli do rešitev," je dejal Zorčič. 

Dodal je, da je eden od izzivov tudi, da se pripravijo na situacijo, v kateri bi lahko prišlo do izpada števila poslancev iz zdravstvenih razlogov ter, da se s tehnologijo pripravijo, da bo delo do določene mere možno opraviti na daljavo.

„Poslovnik DZ ne predvideva oddaljenih sej, ni predvideno, da bi se sklepčnost ugotavljala na daljavo,“ je na vprašanje o morebitnih plenarnih sejah poslancev na daljavo dejal predsednik državnega zbora

Janša: Učinkovito, zakonito in usklajeno

Zdravko Počivalšek Slovenija Janša odrezal Počivalška

"Vse, kar lahko naredimo, da ustavimo oz. upočasnimo epidemijo, bo tisto, kar bo odločilno in bo rešilo življenja zdravstvenega osebja, ki je v teh časih ključno," je povedal predsednik vlade Janez Janša. "Vlada sprejema potrebne ukrepe. Zelo pomembno je vse, kar je bilo povedano, da gre za učinkovito, zakonito in usklajeno delovanje. V času epidemije je treba ohraniti sposobnost vseh ključnih institucij, da opravljajo svoje delo." 

„Demokracija, norme in standardi ne onemogočajo učinkovitosti. Je pa treba v teh razmerah veliko več predvidevanja in sodelovanja, da v skladu z normami sprejemamo učinkovite odločitve,“ dodaja predsednik republike.

„Pred nami so tedni, ko bo veliko stvari na preizkušnji, Posebej sposobnost čuvanja vitalnih kapacitet našega zdravstvenega sistema, ki se spopada z okužbami, ki naraščajo,“ je dejal Janša.

„Omejenost kapacitet zdravstvenih sistemov po vsem svetu je takšna, da ni sposobna zadovoljiti potreb vseh tistih, ki ne morejo sami dihati. Vse, kar naredimo, da se število okužb čim bolj zmanjša, pomaga pri reševanju življenj. Vidimo, kaj se dogaja v Italiji ali Španiji. Veliko okuženih je zdravstvenega osebja, tudi pri nas je več deset zdravstvenih delavcev, ki jih nujno potrebujemo,“ svari Janša in dodaja: „Noben dekret in zakon ne more nadomestiti tega, kar lahko sami naredimo. V zadnjih dneh je zdravstvena stroka dala tudi nekaj bolj praktičnih navodil. Razmere še nekaj časa ne bojo takšne, da bi za vsakega izmed nas lahko naredili profesionalne zaščitne maske.“

Paket z ukrepi je ciljan na april in maj. Za nekatere ukrepe bodo predlagali, da veljajo tudi za nazaj, je pa treba to jasno določiti z zakonom.

„Znani Zujf je predstavljal 30 odstotkov zakonske materije, ki jo imamo na mizi zdaj. Le da gredo zdajšnji ukrepi v nasprotno smer,“ pojasnjuje Janša.

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo nadaljevanje pouka v šolah, je Janez Janša poudaril, da šole in vrtci ostajajo zaprti do nadaljnjega: "Nima smisla ugibati datuma. Nihče tega ne počne. To je le izguba časa. Hvala pa vsem šolnikom, ki so omogočili, da vsaj del pouka poteka na daljavo."

Glede aktivacije vojske pa je Janša dejal, da upa, da bo v državnem zboru dovolj razuma, da se 37.a člen o dodatnih pooblastilih vojske na meji s Hrvaško aktivira. Razmere tam so kritične, policija dela ne zmore.

Državni svet se je odrekel vetu

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je povedal, da državni svet deluje v polni obliki na daljavo. "Državni svet je sprejel sklep, da se odreče vetu na paket interventnih ukrepov, da ne bomo mi tisti, ki zaviramo sprejem nujno potrebnih zakonov," je poudaril Kovšca.

Koronavirus Slovenija Zaščitne maske: Nekatere slovenske ustanove sporočajo, da so prejele ponaredke

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 21
  • rahisca 20:04 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • crosalad 15:09 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • borut08 21:23 27.marec 2020.

    Pahor in Jansa stara tovarisa se iz casov,ko sta bila zagrizena komunista in se sedaj nam vladajo in terorizirajo drugace mislece ter plenijo pd leta 90,ko so ugrabili drzavo in vzpostavili policijsko drzavo terorja.