Slovenija
22223 ogledov

130 tisoč Slovencev podatke zaupalo neznancem

iprom anketa Žurnal24 main
Na spletu se je pojavila anketa, ki ljudi spodbuja k deljenju svojega počutja v zvezi s COVID-19, od njih pa zahteva tudi posredovanje EMŠO. Trenutno stran ni več dostopna, vprašanje, kaj se bo zgodilo s posredovanimi EMŠO, se postavlja samo.

Po spletu je od včeraj zvečer zaokrožila anketa za zbiranje in prikazovanje podatkov o okužbi Covid-19 v Sloveniji. V okviru projekta z neodvisne strani si sedem ustanovnih članov, ki so predstavljeni na strani, prizadeva pridobiti vzorec 200.000 državljanov Republike Slovenije v zvezi s trenutnim počutjem in okužbo s koronavirusom.

COVID-19 samosporočanje | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Na strani, kjer od posameznikov poleg ankete zahtevajo tudi posredovanje osebnih podatkov, kot sta enotna matična številka občana (EMŠO) in regija oziroma občina bivališča, so zapisali: "Naša podrobna statistika zdravih, okuženih, samoizoliranih in ozdravljenih Slovencev na nivojih Slovenije, regije in občine bo zaradi reprezentativnosti vzorca tukaj na voljo šele, ko zberemo podatke 200.000 Slovencev."

Do okoli 14. ure je anketo in svojo EMŠO posredovalo že skoraj 130.000 posameznikov, število izpolnjenih anket pa je vztrajno naraščalo.

COVID-19 samosporočanje | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Čeprav so na strani dopisali, da se "vpisan EMŠO NE POŠLJE preko spleta in se NE SHRANJUJE, ampak se pred pošiljanjem anonimizira s SHA256 algoritmom, s čimer iz anonimizirane EMŠO, ki jo hranimo, ni mogoče priti povratno do prave EMŠO, vnašanje EMŠO pa je nujno za zagotavljanje konsistentnosti in verodostojnosti podatkov,"  so se na družbenih omrežjih pojavili številni zapisi, ki opozarjajo, da kljub zagotovilom, da je anketa anonimna, to ne drži. Avtorje ankete pa pozivajo, naj jo čim prej umaknejo. 

Buren odziv javnosti je očitno zalegel, saj stran trenutno ni več dostopna. Na določene nepravilnosti pri zbiranju podatkov so jih opozorili tudi z Urada informacijskega pooblaščenca, ki jih je najbolj zmotilo ravno zbiranje EMŠO številk.

Pobudnika portala sta se odzvala

"Zbiranje podatkov smo zaustavili, portal pa se bo predelal v skladu z zakonskimi zahtevami. Tudi SHA256 vrednosti vseh EMŠO številk smo že izbrisali. Portal se bo ponovno zagnal, saj je bil kljub pomanjkljivostim dobro sprejet in je dobil pozitivne odzive tako v javnosti kot tudi v strokovnih krogih. Projekt je dokazal moč in voljo za samoporočanje v teh težkih časih. Prepričana sva, da bo v novi obliki še bolje sprejet," sta v sporočilu za javnost sporočila pobudnika portala Tomaž Gregorič in Sašo Knez.

anketa samoporočanja COVID-19 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Postopek reševanje ankete

Na vrhu strani so bili skupaj s slikami navedeni tipični simptomi okužbe, kamor sodijo povišana temperatura, glavobol, kašelj, izcedek v nosu, bolečine v mišicah in težave z dihanjem. Simptomom je sledilo vprašanje Ali imate katerega od naštetih simptomov in zato sklepate na svojo okuženost s COVID-19 oziroma ste okužbo že preboleli? Zraven je bilo dopisano tudi: "Čeprav imate katerega izmed naštetih simptomov, vendar sklepate, da nimate COVID-19 okužbe, prosim odgovorite z NE."

Ko je posameznik vprašalnik izpolnil, se je pojavilo ANONIMNO SAMOSPOROČANJE, kamor je posameznik naprej zapisal število članov gospodinjstva, dopisal svojo EMŠO in izbral tudi regijo oziroma občino svojega bivališča.

Komentarjev 18
  • Adriat 10:53 27.marec 2020.

    ...neznancem ? Naslov članka zavaja in je lažen. Avtorji strani so znani in so javno označeni, celo intervju je bil z njimi. Žurnal nima morale niti novinarske etike. Žurnalov avtor St. P. ??? Vse za večjo branost tudi če nekomu ...prikaži veču delaš škodo z tem. Tudi preko trupel.

  • giaforlea 09:02 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ode 07:04 27.marec 2020.

    Podatke so kakor takoj izbrisali, v resnici so pa parkirani nekje in čakajo, saj EMŠO je trajni podatek, ki v nespremenjeni obliki državljana SLO spremlja do konca. Sicer pa je EMŠO javno dostopen, naprimer, v zemljiški knjigi. Nevarnejši, kot sam ...prikaži več EMŠO, je podatek o številu družinskih članov, kot tudi drugi podatki.