Slovenija
1151 ogledov

Goljufi izkoriščajo razmere. Ne nasedajte!

Spletna goljufija
Slovenska policija v zadnjem času zaznava različne oblike goljufij, ki so povezane s koronavirusom in s katerimi si storilci poskušajo pridobiti premoženjsko korist.

Spletni goljufi se prilagajajo trenutnim razmeram in pod pretvezo širjenja različnih informacij o koronavirusom poskušajo pridobiti premoženjsko korist. Na takšne primere v zadnjem obdobju opozarjajo mnoge svetovne in domače organizacije, med drugim Europol, Interpol, WHO in SI-CERT. 

Poslužujejo se različnih prevar:

1. lažna elektronska sporočila in sporočila preko družabnih omrežij, v katerih se storilci predstavljajo kot člani dobrodelnih organizacij Fundacije OZN, Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in vas naprošajo za donacije;

2. lažno trgovanje preko spleta, kjer goljufi preko lažno ustvarjenih spletnih strani, objav na spletnih socialnih omrežjih ali s posredovanjem elektronskih sporočil ponujajo zaščitno opremo (maske za obraz, kirurške maske, razkužila za roke, zdravila ipd.). Običajno goljufi želijo, da plačilo kupnine opravite vnaprej, blaga pa v nadaljevanju ne dostavijo;

3. telefonske prevare, v sklopu katerih storilci po telefonu kličejo starejše občane pod pretvezo, da jih kliče sorodnik (npr. vnuk), ki je trenutno v bolnišnici zaradi zdravljenja okužbe s koronavirusom. Od vas zahtevajo, da nujno izvedete plačilo stroškov zdravljenja in drugih storitev;

4. ribarjenje (t. i. phising), kjer vas storilci prek elektronskih sporočil pod pretvezo, da je pošiljatelj Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ali druga obstoječa organizacija, pozivajo da odprete povezave ali spletne strani na temo koronavirusa, s čimer širijo zlonamerno programsko opremo, od uporabnikov pa zahtevajo vpis različnih podatkov, kot so uporabniškega imena in gesla, številke plačilnih kartic, bančnih računov ipd.

Dob zapor Tudi Bavčar in Šrot? Slovenija Zaporniki na prostem zaradi virusa, tudi Bavčar in Šrot

Policija svetuje, da:
1. na prejeto pošto ne odgovarjate,

2. ne odpirate morebitnih datotek, ki so v priponkah,

3. ne klikate na podane povezave,

4. ne nakazujete denarja,

5. ne posredujete svojih osebnih ali katerih koli drugih podatkov (npr. podatkov plačilnih kartic, bančnih računov),

6. prejeto spletno pošto, ki ni bila posredovana iz uradnih virov, ne širite naprej in jo dodate na t. i. listo nezaželene pošte oziroma jo blokirate.

Previdno pri spletnih nakupih

Policija svetije previdnost pri spletnih nakupih pri naročanju izdelkov za zaščito pred koronavirusom. Uporabljajte le priznana spletna prodajna mesta, pred nakupom preverite razpoložljive informacije o izdelku in prodajalcu. Še posebej bodite pozorni v primerih, če se plačila izvajajo preko plačilnih sistemov Western Union, Moneygram.

Koronavirus v Italiji Prihaja pomoč Slovenija Prvi kitajski respiratorji že v Sloveniji!

Če ste bili oškodovani, to prijavite policiji

Če ste bili oškodovani, zadevo prijavite policiji. V trenutnih razmerah svetujemo, da oddate elektronsko prijavo, saj v skrbi za zdravje ljudi v teh dneh svetujemo, da nas raje pokličete ali nam pišete. Če nimate te možnosti, pa se seveda lahko zglasite na najbližji policijski enoti.

Za več informacij in preventivnih nasvetov obiščite:
SI-CERT: Izkoriščanje COVID-19 v kibernetskih napadih
INTERPOL warns of financial fraud linked to COVID-19
Beware of criminals pretending to be WHO
EFF: Phishing in the Time of COVID-19: How to Recognize Malicious Coronavirus Phishing Scams
Europol: Make your home a cyber safe stronghold 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.