Slovenija
2058 ogledov

Zaporniki na prostem zaradi virusa, tudi Bavčar in Šrot

Dob zapor Žurnal24 main
Niso se vrnili s prostih izhodov.

Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom se s prostih izhodov iz zapora za zaporniške rešetke marca ni vrnilo kar nekaj zapornikov, poroča spletni Večer, ki razpolaga s podatkom, da je bilo takih okoli 130. Med njimi naj bi bila tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

V slovenskih zaporih zaradi epidemije od 13. marca velja prepoved vseh obiskov in zunajzavodskih ugodnosti za zaprte osebe. Zaradi omejitve možnosti okužbe so po pisanju Večera nekateri zaporniki, ko so bili na prostem izhodu, prejeli obvestilo, da se jim še mesec dni ni potrebno vrniti, saj so jim za to obdobje prekinili prestajanje kazni.

Denar, evro Slovenija Toliko na boljšem bodo vsi, ki morajo biti doma, in njihovi delodajalci

Nekaterim predčasni odpust

Nekaterim od kaznjencev, ki so bili manj kot tri mesece pred koncem prestane zaporne kazni, so direktorji zaporov izrekli predčasni odpust.

Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen je časniku pojasnil, da so bili zaporniki izpuščeni na podlagi zakona o izvrševanju kazenski sankcij in ne novega, interventnega zakona, ki govori o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja virusa. Slednji naj bi namreč v veljavo stopil šele konec tedna.

Po njegovih zagotovilih na prostosti ni nevarnih ali begosumnih zapornikov, kot še dodaja časnik pa je na današnji dan v slovenskih zaporih 1319 oseb, med katerimi so tako zaporniki kot priporniki.

Med tistimi, ki so lahko ostali doma, ker so jim za en mesec prekinili prestajanje zaporne kazni, sta po navedbah časnika tudi Bavčar in Šrot. Prvi je bil na pet let zapora obsojen zaradi prodaje delnic Istrabenza in kazen prestaja na polodprtem oddelku zapora na Dobu, Šrot pa kazen devetih let in devetih mesecev zapora prestaja na odprtem oddelku na Dobu.

Koronavirus v Italiji Slovenija Novo: Število potrjenih okužb z novim koronavirusom spet naraslo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:39 25.marec 2020.

  Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

 • Avatar jezeran
  jezeran 20:34 24.marec 2020.

  No zdaj pa za notranjega ministra, pa so vsi na kupu :P

 • Avatar Dux_Ursus
  Dux_Ursus 19:12 24.marec 2020.

  Operacija "Reševanje prijatelja Igorja" je uspela.

Sorodne novice