Slovenija
9058 ogledov

Toliko oseb so že oglobili v Sloveniji, ker so tiščale skupaj

skupina stara ljubljana Profimedia
Globe za neupoštevanje odloka o prepovedi gibanja in zbiranja se množijo. Hojs grozil s 400 evri kazni, a zakon pravi bistveno drugače.

Omejitev gibanja in zbiranja je eden ključnih sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja nevarnega covid-19 virusa v Sloveniji. Poročali smo, da se številni prebivalci še vedno ne zavedajo pomembnosti odloka in ga ne upoštevajo. Zato še vedno prihaja do neupravičenega gibanja in zbiranja oseb. Izjeme so v odloku jasno navedene, med drugim je gibanje in zadrževanje na javnem kraju dovoljeno za ožje družinske člane ali pa sodelavce, ki uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo.

Janez Janša Slovenija 'Protikorona zakon': Janša predstavlja ključne protikrizne ukrepe

Globe za neupoštevanje odloka se izrekajo po zakonu o nalezljivih boleznih, v skladu s katerim je nadzor nad izvajanjem odloka v rokah zdravstvenega inšpektorata. Ta pa kaznuje predvsem na predlog policije. Policist torej samostojno ne more kaznovati po zakonu o nalezljivih boleznih, ima pa pristojnost, da skupino ljudi opozori, naj se razidejo. Če tega ne upoštevajo, jih lahko policist kaznuje zaradi neupoštevanja navodil uradne osebe.

Premier Janez Janša je na današnji tiskovni konferenci dejal, da se je stanje na področju upoštevanja omejitev gibanja po njegovih informacijah v zadnjih dneh izboljšalo. Še vedno pa ni izključeno uvajanje dodatnih ukrepov o omejitvah. 

koronavirus Koronavirus Slovenija To je Janša povedal o omejitvi gibanja na občine

Minister Hojs je "malce" pretiraval, dejanska kazen je ...

Na zdravstvenem inšpektoratu so za Žurnal24 povedali, da so od uveljavitve odloka 20. marca pa do včeraj zaradi njegove kršitve s strani policije prejeli predloge za uvedbo prekrškovnih postopkov proti 50 posameznikom.

Aleš Hojs | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pred dnevi v nastopu na TV Slovenija posvaril, da je lahko kazen za kršitelje zelo visoka in da znaša "400 evrov". "Če si predstavljate, da hodijo skupaj štirje ljudje, je to 1.600 evrov, kar ni tako majhna kazen," je dodal Hojs.

Policija je od uvedbe odloka podala predlog za kaznovanje 50 ljudi.

Resnica o globi pa je drugačna. Zakon o nalezljivih boleznih navaja, da je za kršitev karantene predvidena kazen "od 10.000 do 100.000 tolarjev," torej od od 41,73 do 417,29 evra.

Vendar pa je ta razpon omejen z zakonom o prekrških, so nam pojasnili na inšpektoratu. Zakon o prekrških določa, da je treba za tovrstne kršitve uporabiti hitri prekrškovni postopek, kazen pa mora biti v primeru, ko je predpisana v razponu, najnižja predvidena. 

Kazen za kršenje odloka o omejitvi gibanja za posameznika je torej (samo) 41,72 evra. 

 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 15:55 24.marec 2020.

    pretiravanje ... seveda so lahko mnogi okuženi, ampak potem se najde družina , ki je komplet okužena, čeprav v sklopu družinskih članov je možno druženje ... sicer pa več ali manj so to prijave od tistih, ki cel dan čepijo ...prikaži več na oknu in koga prijavijo, policajev ni dost, da bi okol šetal , lepo vas prosim ... še malo da nas spravijo na kolena, potem bo pa ta cirkus zaklučen, škoda pa ogromna

  • Janez_53 15:00 24.marec 2020.

    Me prav zanima, kako lahko država ZAKONITO izterja kazen, ki je predpisana v NEOBSTOJEČI valuti! In ne gre mi v glavo, da teh šlamparij pri predpisanih kaznih ni nihče sposoben popraviti v trinajstih letih, odkar imamo evro! Je še vedno ...prikaži več premalo birokratov?

  • migi 14:01 24.marec 2020.

    ste opazili,da ima Hojs novo frizuro? Kateri frizer se je prekršil in ga je ostrigel???