Slovenija
78339 ogledov

Janša: Če bo treba, bomo predlagali razglasitev izrednega stanja

Policija, aretacija, policisti Saša Despot
"To je odločitev državnega zbora, vlada izrednih razmer ne razglasi niti tega nismo predlagali," je na vprašanje, ali bomo v Sloveniji razglasili izredno stanje, odgovoril predsednik vlade Janez Janša.

"Zdaj skušamo delovati na podlagi zakona, ki določa pravila v primeru boja proti nalezljivim boleznim. Je pa v javnosti med ustavnimi in drugimi pravniki živahna razprava, ali bo potrebno ta okvir razširiti. Če bo vlada ocenila, da je to potrebno, bo vlada to predlagala državnemu zboru, je pa to odločitev državnega zbora," je odgovoril Janša. 

"Vsi, ki podrobneje poznate ureditev v slovenski ustavi, veste, da izredno stanje v Sloveniji ne more izgledati tako, kot ga lahko spremljate v drugih državah. Nekaterih temeljnih pravic in svoboščin ni mogoče ukiniti niti v primeru izrednih razmer," je še dodal. 

Janša je danes napovedal obsežen paket ukrepov pomoči podjetjem, zaposlenim, samozaposlenim, upokojencem ...

Izredno stanje se po ustavi razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča na predlog vlade državni zbor. Kadar se državni zbor ne more sestati, odloča o zadevah iz prvega in drugega odstavka (uporaba vojske, op. a.) predsednik republike. Odločitve mora dati v potrditev državnemu zboru takoj, ko se ta sestane.

Takšen krizni dodatek bodo dobili upokojenci. 

V primeru, da se državni zbor ne more sestati, lahko v primeru izrednega stanja predsednik države na predlog vlade izdaja uredbe, ki imajo zakonsko moč (sicer se lahko pravice in dolžnosti določajo le z zakonom, zakone pa sprejema državni zbor). 

Teh pravic se ne sme ukiniti niti v vojni ali izrednem stanju

Z uredbo z zakonsko močjo se lahko izjemoma omejijo posamezne pravice in temeljne svoboščine, kakor to določa 16. člen ustave, a le začasno in v obsegu, ki ga tako stanje zahteva, ter tako, da sprejeti ukrepi ne povzročajo neenakopravnosti, ki bi temeljila le na rasi, narodni pripadnosti, spolu, jeziku, veri, političnem ali drugem prepričanju, gmotnem stanju, rojstvu, izobrazbi, družbenem položaju ali katerikoli drugi osebni okoliščini.

Ministrica odgovarja, do kdaj šola na daljavo in kaj bo s počitnicami

Tudi v izrednem stanju pa je po ustavi prepovedano razveljavljati ali omejevati pravice, ki so določene v 17., 18., 21., 27., 28., 29. in 41. členu. To so nedotakljivost človekovega življenja, prepoved mučenja, varstvo človekove osebnosti in dostojanstva (prepovedano vsakršno nasilje nad osebami, ki jim je prostost kakorkoli omejena, ter vsakršno izsiljevanje priznanj in izjav), domneva nedolžnosti in načelo zakonitosti v kazenskem postopku (sojenje po zakonu, ki je veljal v času storitve kaznivega dejanja), pravica do zagovornika in pravica, da se nisi dolžan izpovedati zoper sebe ali bližnje ter svobodno izpovedovanje vere .

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 29
  • giaforlea 09:04 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • sandmahyd 19:38 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • hooucoto 16:37 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks