ZDA kot v nočni mori, Trumpov izpad na tiskovni konferenci

Foto: Epa
Foto: Epa
Uradno je za covid-19 zbolelo že več kot 400 tisoč Američanov, umrlo je že skoraj 13 tisoč ljudi, o pravi katastrofi pa poročajo iz države New York.
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Donald Trump je Američane opozoril, da je pred njimi najbolj črn teden. Številni so najavljali kombinacijo terorističnih napadov 11. septembra in napad na Pearl Harbor v drugi svetovni vojni.

Zgodovinsko Američani bodo razdelili 2000 milijard dolarjev

Črni dnevi so zdaj očitno prišli, številni upajo, da so vsaj v New Yorku dosegli vrhunec okužb, kar pa ne pomeni vrhunca po številu umrlih. Samo v državi New York, kjer je uradno okuženih že več kot 140 tisoč ljudi, poročajo o več kot 800 umrlih v 24 urah, po podatkih Univerze Johns Hopkins pa naj bi v ZDA v enem dnevu za covid-19 umrlo 1.858 ljudi, poroča CNN, pri čemer sploh ni znano ali so 806 umrlih v New Yorku vključili v skupno število umrlih v zadnjih 24 urah.

Foto: Profimedia Donald Trump

Na novinarski konferenci delovne skupine proti koronavirusu je Trump skušal odgovornost za težave ZDA naprtiti WHO. Doslej je krivil predhodnika Baracka Obamo in Kitajsko. Zdaj je na vrsti WHO, za katero je dejal, da je zamudila vlak in je preveč "kitajskocentrična". Zaradi tega ji bo odvzel ameriška sredstva. Na novinarsko vprašanje, ali se mu zdi to pameten ukrep v času zdravstvene krize svetovnih razsežnosti, se je Trump malce povlekel nazaj in dejal, da o ukinitvi sredstev le razmišlja.

Težki dnevi Trump napovedal "veliko smrti"

Guverner Andrew Cuomo je dejal, da je število okuženih v New Yorku doseglo vrhunec, kljub temu pa je bistvenega pomena, da ljudje ostajajo doma: "Moramo biti pametni. Moramo biti na varnem," je povedal novinarjem.

ZDA Trump: "Želim si navijače v dvoranah. Kmalu!"

Večina Američanov dela prav, ko ostaja doma in se drži ukrepov za zajezitev širjenja okužbe je za ABC dejal Ameriški generalni kirurg Jerome Adams in dodal, da bi morali prebivalci Wisconsina, kjer so izpeljali volitve, držati razdaljo eden od drugega šest metrov in nositi maske.

Foto: Profimedia Covid-19

Verjetno bo v prihodnjih dneh statistika smrti še bolj črna, saj naj bi po novem tudi pri tistih, ki so umrli na domu, kot vzrok navajali covid-19. V poročila naj bi dodajali ljudi, ki so umrli doma in so verjetno imeli to bolezen, vendar niso bili testirani.

Trump je na novinarski konferenci še ugotovil, da koronavirus bolj prizadeva temnopolte Američane. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je pojasnil, da je med temnopoltimi višji delež bolnikov s sladkorno boleznijo, visokim pritiskom, preveliko telesno težo ter astmo in koronavirus bolj prizadeva bolnike s temi težavami kot ljudi brez njih. Tako pač je in tu se zdaj v kratkem času ne da nič storiti, kot le ponuditi najboljšo možno nego.

Koronavirus Trump napadel Svetovno zdravstveno organizacijo

Foto: Profimedia Novi koronavirus

Američani sicer še kar sprejemajo nove in nove ukrepe. Guvernerka Rhode Islanda Gina Raimondo je prebivalcem zapovedala, da vodijo dnevnik ljudi, s katerimi so imeli stike v zadnjih dneh. V državi News Jersey, kjer je že več kot 40 tisoč uradnih okužb, bodo zaprli vse državne parke in gozdove ter druge parke, da bi "nadaljevali socialno distanciranje", je dejal vladni minister Phil Murphy.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 20:26 11. April 2020.

    Kakšen izpad? Trump ima prav, Who je podružnica Kitajske zdravstvene org. Januarja Who objavi, da se virus ne prenaša iz …

  • 12:04 9. April 2020.

    Slej kot prej bo vsa tale starčad , ki se vsak dan naslikava po 2 uri na tiskovnih konferencah , …

  • 16:37 8. April 2020.

    Da WHO odvzame sredstva, mu dam pa čisto prav.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.