Iščejo malo uharico z oranžnimi očmi

Foto: Profimedia Mala uharica
Če ste jo slišali ali videli, to sporočite Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Oglaša se s tihim "u".
Oglej si celoten članek

Da DOPPS-u zbirajo podatke o zimskih počivališčih male uharice (Asio otus). Skupna zimska počivališča, lahko je tudi drevo sredi naselja, malih uharic so poznana z območij severovzhodne in osrednje Slovenije. Ker jih je težko odkriti, pa to zagotovo niso vsa.

Da bi lahko preučili zimsko razširjenost male uharice v Sloveniji, tudi letos zbirajo podatke o njenih prenočiščih.

Če mogoče veste za kakšno, jim podatke (datum, lokacija in število uharic; fotografija, ki ni obvezna) lahko sporočite na tjasa.zagorsek@dopps.si.

Pokočna ušesna čopka

Opisujejo, da je mala uharica sova z oranžnimi očmi in pokončnimi ušesnimi čopki. Podnevi jo redko opazimo, saj se z deblom, ob katerem počiva, barvno skoraj povsem zlije.

"Pogosteje najdemo njene izbljuvke, ki so podolgovati in debeli približno toliko kot človeški prst. V izbljuvkih so dlaka, kosti in drugi neprebavljeni ostanki njenega plena, ki ga sestavljajo predvsem mali sesalci, redkeje pa dvoživke in žuželke," DOPPS

Oglaša se s tihim "u", zato moramo ponoči dobro prisluhniti, če jo želimo slišati. Pojasnjujejo, da gnezdi v nižinskih sestojih iglavcev ali v pokrajini z manjšimi skupinami dreves: "Gnezda si ne spleta sama, saj gnezdi v starih gnezdih vran in srak. Pozimi se lahko male uharice združujejo v večje skupine in podnevi družno spijo na enem ali več sosednjih drevesih. V Sloveniji je stalnica."

Ste vedeli? Zato je rekorder med pticami

Vizita za živali Čez Slovenijo letijo te glasne ptice

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:28 14. Januar 2019.

    Sove so aktivne ponoči kako jim boš videl oči ali sploh sovo se skrije čez dan ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.