Vizita za živali > Novice
1371 ogledov

Iščejo malo uharico z oranžnimi očmi

Mala uharica
Če ste jo slišali ali videli, to sporočite Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Oglaša se s tihim "u".

Da DOPPS-u zbirajo podatke o zimskih počivališčih male uharice (Asio otus). Skupna zimska počivališča, lahko je tudi drevo sredi naselja, malih uharic so poznana z območij severovzhodne in osrednje Slovenije. Ker jih je težko odkriti, pa to zagotovo niso vsa.

Da bi lahko preučili zimsko razširjenost male uharice v Sloveniji, tudi letos zbirajo podatke o njenih prenočiščih.

Če mogoče veste za kakšno, jim podatke (datum, lokacija in število uharic; fotografija, ki ni obvezna) lahko sporočite na tjasa.zagorsek@dopps.si.

Pokočna ušesna čopka

Opisujejo, da je mala uharica sova z oranžnimi očmi in pokončnimi ušesnimi čopki. Podnevi jo redko opazimo, saj se z deblom, ob katerem počiva, barvno skoraj povsem zlije.

"Pogosteje najdemo njene izbljuvke, ki so podolgovati in debeli približno toliko kot človeški prst. V izbljuvkih so dlaka, kosti in drugi neprebavljeni ostanki njenega plena, ki ga sestavljajo predvsem mali sesalci, redkeje pa dvoživke in žuželke," DOPPS

Oglaša se s tihim "u", zato moramo ponoči dobro prisluhniti, če jo želimo slišati. Pojasnjujejo, da gnezdi v nižinskih sestojih iglavcev ali v pokrajini z manjšimi skupinami dreves: "Gnezda si ne spleta sama, saj gnezdi v starih gnezdih vran in srak. Pozimi se lahko male uharice združujejo v večje skupine in podnevi družno spijo na enem ali več sosednjih drevesih. V Sloveniji je stalnica."

Tachymarptis Apus Ste vedeli? Vizita za živali Zato je rekorder med pticami Žerjav - Grus grus Vizita za živali Čez Slovenijo letijo te glasne ptice
Komentarjev 1
  • Avatar erof
    erof 15:28 14.januar 2019.

    Sove so aktivne ponoči kako jim boš videl oči ali sploh sovo se skrije čez dan ...