Ne predejo le ob ugodju

Foto: Profimedia Maine coon
Gre za enega najbolj pomirjujočih s+zvokov na svetu – mačje predenje. Zvok, ki ga oddaja mucka z zaprtim gobčkom, najpogosteje ga slišimo med njenim crkljanjem.
Oglej si celoten članek

Mucka prede, ko ji je všeč, da jo božamo ali se z njo igramo. Prede, ko leži pri nas v naročju, ko pridemo domov, ko se stisne k nam na kavč.

Mucke pa ne predejo le tedaj, ko so v naši bližini. Predenje je povezano tudi z dojenjem in s samim prehranjevanjem, ko zaužijejo slasten obrok. Mačke lahko predejo tudi tedaj, ko negujejo ena drugo.

Odnos Kaj je res: lovski psi in mačke

Vizita za živali Zakaj se mačke raztezajo?

Tudi tik pred smrtjo

Mnoge mačke predejo tudi, ko so zelo prestrašene, bolne, poškodovane ali celo tik pred smrtjo. Včasih mucke predejo v trenutku velike tesnobe ali telesne bolečine, ki jih občutijo tik pred smrtjo, potrjujejo veterinarji. Zato lahko njeno predenje razumete tudi kot znak bolezni in ob tem obiščete veterinarja. 

Znanstveniki sicer še vedno ne vedo, kako mačke pravzaprav predejo. Večina je prepričana, da izvira iz kardiovaskularnega sistema in ne iz grla.

Ne boste verjeli Neverjeten razlog: Zato so črne mačke manj priljubljene

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.