Vizita za živali > Novice
3521 ogledov

Kaj je res: lovski psi in mačke

Hrt in mucka
1/3
Hrtji svet Slovenije
Prvi dan, ko pride v vaš dom, naj se še ne srečata. Naj se najprej navadi vonja ...

"Pregovor, da sta dve osebi kot pes in mačka, pomeni, da se med seboj ne razumeta najbolje. Vemo pa tudi, da sta pes in mačka lahko najboljša prijatelja," pojasnjujejo vdruštvu Hrtji svet. 

Pravijo, da je pri lovskih psih včasih lovski nagon res premočan in sobivanje med njimi ni nikoli mogoče. Zato so ljudje po njihovih izkušnjah še vedno prepričani, da posvojeni hrt nikakor ne more živeti z mačko.

Kakšna je resnica

Pri društvu HRTJI SVET Slovenije imajo kar nekaj posvojiteljev, ki imajo posvojenega hrta, ki se z domačo mačko odlično razume, skupaj poležavajo, se igrajo in počnejo neumnosti.

Hrti so lovski psi, mnogo posvojenih hrtov prihaja ali iz tekaške industrije z greyhoundi, kjer so bili psi trenirani, da tečejo za umetno vabo ali iz okolja, kjer jih uporabljajo za lov na zajce. Psa, ki je dejansko tekmoval in lovil, bomo res težko navadili na to, da mačka ni plen, saj bo verjetno vedno imel v glavi to, da če nekaj pred njim teče, mora to lovit.

Se pa med hrti, ki iščejo nove domove, po njihovih besedah vseeno najde mnogo takih, ki morda na treningih sploh niso kazali interesa, da bi umetno vabo lovili ali pa so se rajši igrali kot tekli za zajcem. Takšne pse zato hitro izločijo, če imajo srečo kmalu iščejo nov dom.

Kako naj ju navajamo

"Pred samim prihodom posvojenega hrta v nov dom je seveda zelo pomembno, da bo posvojenec ustrezal posvojitelju, njegovemu načimu življenja in izkušnjam. Pri tistih, ki pa imajo doma mucke, pa še posebno skrb posvetimo izbiri pravega psa," svetujejo.

V zavetišču namreč lahko preverijo, kako se bo pes odzival na mačke, še vedno pa so novi posvojitelji tisti, ki bodo psa od prvega trenutka morali navajati na sobivanje z njo.

Prvi dan, ko pride v vaš dom, je po njihovih izkušnjah priporočljivo, da se pes in mačka še ne srečata, naj se najprej navadi vonja. "Ko se bo drug dan, spočit in poln energije srečal z mačko, naj bo na povodcu in naj ima nameščen nagobčnik. Naj se lepo počasi in v miru prevohata, ne pes, ne maček pa naj ne silita drug v drugega," velevajo.

Če bo mačka pihala in renčala, psa umaknite, prav tako bodite previdni, če pes ne bo umaknil pogleda z nje. Če bo pes želel skočit v mačko ali jo loviti, lahko s povodcem to preprečite in korigirate, saj takšno vedenje seveda ni zaželjeno. Dovolj bo, da rečete 'ne', če bo želel loviti mačko.

Ko se bosta res spoznala in ne bo pihanja ter renčanja, lahko psa po njihovih besedah pustite prostega v prostoru, na začetku naj še nosi nagobčnik. Ko se bosta z mačko res spoznala in ne bo znakov agresije, pa lahko odstranite še nagobčnik. "Psa in mačke ne pustite samih niti z nagobčnikom, dokler ne boste sto odstotno prepričani, da se lepo razumeta," pravijo.

Dodajajo, da je povsem druga zgodba pri zunanjih mačkah, saj bo mačka v teku tudi za hrta, ki v stanovanju živi z mačko, vedno plen.

Morda boste ob priloženih fotografijah videli, da ima izraz ''kot pes in mačka'' res lahko dva pomena. Vsi hrti so posvojeni in pri Hrtjem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice