Četrti odmerek bo potreben prej, kot je bilo prvotno načrtovano

Foto: Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Foto: Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Tretji odmerek cepiva bo to zimo dobro ščitil, tudi proti omikronu.
Oglej si celoten članek

Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je potrdil, da bo za soočanje z novo različico virusa omikron potreben tudi četrti odmerek cepiva. 

Prej je menil, da bo četrti odmerek cepiva potreben eno leto po tretjem, a zaradi omikrona ga bo morda treba uporabiti že prej. Kakorkoli,  tretji odmerek bo to sezono po besedah Bourle "nudil zelo dobro zaščito" pred covidom. Pfizerjeva študija je namreč potrdila, da tretji odmerek nudi dovolj protiteles tudi za zaščito pred omikronom. 

Covid-19 Četrti odmerek cepiva: "Uvedli bi ga za tiste s šibkim imunskim sistemom"

"Preliminarne laboratorijske študije kažejo, da trije odmerki cepiva Pfizer/BioNTech nevtralizirajo različico omikron, medtem ko se pri dveh močno zmanjša količina protiteles," sta podjetji zapisali v sporočilu za javnost. Po treh odmerkih je količina protiteles proti omikronu 25-krat večja kot po dveh, so pojasnili.

Cepivo Pfizer/BioNTech tako po treh odmerkih nudi podobno zaščito proti omikronu kot po dveh odmerkih proti drugim različicam koronavirusa.

Obenem so zapisali, da bi lahko tudi dva odmerka ščitila pred hudo obliko covida po okužbi z omikronom. Vendar pa študija kaže, da trije odmerki nudijo boljšo zaščito, je poudaril Bourla.

Foto: Epa Cepljenje

Covid-19 Analiza: Poglejte te krivulje cepljenja, obolelih in smrti!

"Obsežno cepljenje in cepljenje s poživitvenimi odmerki po svetu bi lahko prispevali k boljši zaščiti ljudi in prehod čez zimo. Nadaljujemo tudi razvoj prilagojenega cepiva, ki bo po našem prepričanju sprožil visoko raven zaščite proti bolezni po okužbi z omikronom kot tudi daljšo zaščito kot pri trenutnem cepivu," pa je povedal izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Podjetji sta v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da bi bilo lahko cepivo, prilagojeno omikronu, na voljo marca prihodnje leto, če bo to potrebno.

Covid-19 Analiza: Takšno bi bilo stanje v Sloveniji, če bi imeli višjo precepljenost

Omikron, ki so ga prvič potrdili pred približno dvema tednoma na jugu Afrike, se je doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil v 57 držav po svetu. Doslej po okužbi s to različico niso zabeležili nobene smrti.

Po podatkih WHO omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje različice. Poleg tega "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva.

Covid-19 Avstrija z načrtom: Toliko bodo znašale kazni za tiste, ki se ne bodo cepili!

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • MS
    10:13 12. December 2021.

    Ko gre za globalno zdravje razna mnenja marginalnih skupin BREZ ZNANSTVENE PODLAGE in DOKAZOV, pač ne morejo in ne smejo …

  • 07:36 11. December 2021.

    Ugur Sahin je trgovec zato je pričakovati tako velikodušno ponudbo ljudem. Podobno kot naši znanstveniki IJJ ,ki nas dnevno obveščajo …

  • 07:20 11. December 2021.

    FARMAFIJA deluje po zapovedih vladarjev sveta.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.