Zdravje
24966 ogledov

Četrti odmerek bo potreben prej, kot je bilo prvotno načrtovano

cepivo Pfizer BioNTech Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Tretji odmerek cepiva bo to zimo dobro ščitil, tudi proti omikronu.

Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je potrdil, da bo za soočanje z novo različico virusa omikron potreben tudi četrti odmerek cepiva. 

Prej je menil, da bo četrti odmerek cepiva potreben eno leto po tretjem, a zaradi omikrona ga bo morda treba uporabiti že prej. Kakorkoli,  tretji odmerek bo to sezono po besedah Bourle "nudil zelo dobro zaščito" pred covidom. Pfizerjeva študija je namreč potrdila, da tretji odmerek nudi dovolj protiteles tudi za zaščito pred omikronom. 

Cepljenje v Sloveniji Covid-19 Svet Četrti odmerek cepiva: "Uvedli bi ga za tiste s šibkim imunskim sistemom"

"Preliminarne laboratorijske študije kažejo, da trije odmerki cepiva Pfizer/BioNTech nevtralizirajo različico omikron, medtem ko se pri dveh močno zmanjša količina protiteles," sta podjetji zapisali v sporočilu za javnost. Po treh odmerkih je količina protiteles proti omikronu 25-krat večja kot po dveh, so pojasnili.

Cepivo Pfizer/BioNTech tako po treh odmerkih nudi podobno zaščito proti omikronu kot po dveh odmerkih proti drugim različicam koronavirusa.

Obenem so zapisali, da bi lahko tudi dva odmerka ščitila pred hudo obliko covida po okužbi z omikronom. Vendar pa študija kaže, da trije odmerki nudijo boljšo zaščito, je poudaril Bourla.

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Covid-19 na Jesenicah Covid-19 Zdravje Analiza: Poglejte te krivulje cepljenja, obolelih in smrti!

"Obsežno cepljenje in cepljenje s poživitvenimi odmerki po svetu bi lahko prispevali k boljši zaščiti ljudi in prehod čez zimo. Nadaljujemo tudi razvoj prilagojenega cepiva, ki bo po našem prepričanju sprožil visoko raven zaščite proti bolezni po okužbi z omikronom kot tudi daljšo zaščito kot pri trenutnem cepivu," pa je povedal izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Podjetji sta v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da bi bilo lahko cepivo, prilagojeno omikronu, na voljo marca prihodnje leto, če bo to potrebno.

Covid-19 maske PCT Covid-19 Slovenija Analiza: Takšno bi bilo stanje v Sloveniji, če bi imeli višjo precepljenost

Omikron, ki so ga prvič potrdili pred približno dvema tednoma na jugu Afrike, se je doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil v 57 držav po svetu. Doslej po okužbi s to različico niso zabeležili nobene smrti.

Po podatkih WHO omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje različice. Poleg tega "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva.

Cepljenje, covid-19 Covid-19 Zdravje Avstrija z načrtom: Toliko bodo znašale kazni za tiste, ki se ne bodo cepili!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Avatar MS
    MS 10:13 12.december 2021.

    Ko gre za globalno zdravje razna mnenja marginalnih skupin BREZ ZNANSTVENE PODLAGE in DOKAZOV, pač ne morejo in ne smejo biti ovira naporom za obvladovanje pandemije! In ko vsi poskusi prepričevanja trdobučnih antivaxerjev propadejo, ostane samo še prisila! Ukrep je ...prikaži veče nedemokratičen nepopularen a žal edina metoda ki še lahko ustavi to svetovno kataklizmo!

  • Avatar Leon
    Leon 07:36 11.december 2021.

    Ugur Sahin je trgovec zato je pričakovati tako velikodušno ponudbo ljudem. Podobno kot naši znanstveniki IJJ ,ki nas dnevno obveščajo o našem počutju . Sinocnja podelitev Zoisovih nagrad znanstvenikom ob prisotnosti Pahorja in Kustečke nam vse pove kam je padla ...prikaži več znanost . Spomnim se Elene Ceausescu ....znanstvenice !

  • Avatar Leon
    Leon 07:20 11.december 2021.

    FARMAFIJA deluje po zapovedih vladarjev sveta.