Covid -19: Nova študija pokazala povsem drugačno sliko glede zapiranja šol

Foto: Epa
Foto: Epa
Ali so otroci pomemben vir širjenja okužbe s koronavirusom? Deset mesecev po začetku pandemije so strokovnjaki glede tega vprašanja še vedno precej razdeljeni. Mnoge evropske države z najstrožjimi omejitvami se za razliko od nas še vedno niso odločile za večinsko zapiranje šol.
Oglej si celoten članek

Tudi ta teden bo ključno isto vprašanje - ali bo mogoče začeti s šolo v živo ali bo potrebno še naprej šolanje na daljavo, je ob ponedeljkovih, sicer spodbudnejših novicah o okuženih dejal vladni govorec Jelko Kacin. 

Ob tem je znova poudaril, da je bo vse odvisno od epidemiološke stroke. Ta bo namreč presodila, ali so se razmere toliko popravile, da lahko pričakujemo kakšno sprostitev. Glede na trenutno stanje je sicer mala verjetnost za to, kvečjemu nasprotno. Iz vrst epidemiologov, pa tudi vlade prihajajo novice o dodatni zaostritvi, čeprav se gospodarski minister temu upira.

Najtežja se v tem drugem valu zdi odločitev o zapiranju ali odpiranju šol. Tehtati je treba med pozitivnimi učinki na kolektivno zdravje ljudi in seveda negativnimi posledicami, pri čemer ne gre le znanje otrok, pač pa tudi na njihov socialni, psihološki in kognitivni razvoj.

V Veliki Britaniji so tako ugotovili, da je času karantene med pandemijo covida-19 je večina tamkajšnjih otrok nazadovala pri učenju, nekaterim pa so se znatno poslabšale socialne veščine. Po včerajšnjih navedbah britanskega ministrstva za izobraževanje omenjeno poročilo kaže, da bi morale biti šole med pandemijo odprte.

Covid-19 Raziskava: Nekateri otroci pozabijo, kako uporabiti nož in vilice

Med prvim valom enotni, danes ne več

Med prvim valom pandemije je bilo oblikovano znanstveno soglasje, da bi bili otroci lahko pomemben faktor širjenja novega koronavirusa, nekaj podobnega, kot je to pri gripi.

Prišlo je poletje in prevladovari je začela druga teorija. Več študij namreč kaže, da otroci, zlasti manjši, niso tako veliki prenašalci, kot se je sprva predvidelo. "Znanstvena literatura tega ni pojasnila," je sicer ob tem opozoril epidemiolog Dominique Costagliola s pariške Sorbone. 

Vsa ta očitno nasprotujoča si dejstva torej dodatno otežujejo tehtanja odločitev vlad, ki ji skrbi ravnovesje med zdravjem svojih državljanov in zapiranjem življenja.

COVID-19 V SLO Gantar o tem, ali se bomo lahko gibali samo en kilometer od doma

Da otroci redko kažejo simptome okužbe s koronavirusom, kar pomeni, da se drugi od njih težje nalezejo, so dokazale številne študije, ki pa so potekale v času, ko so bile šole zaprte in se je širjenje virusa upočasnilo, pravi epidemiologinja Zoe Hyde, profesorica na Univerzi v Zahodni Avstraliji. "Večina študij o odnosih med starši in otroki je bila izvedena med karanteno," je zapisala v reviji Medical Journal of Australia.

Nekatere nedavne študije iz ZDA, Indije in Južne Koreje so celo postavile pod vprašaj domnevo, da otroci okužb ne prenašajo v tolikšni meri. AMeriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) so objavili rezultate študije, v kateri so ugotovili, da je "prenos koronavirusa med člane gospodinjstva pogost, tako pri odraslih kot otrocih."

Nova študja pokazala drugačno sliko

Precej obsežnejša britanska študija, objavljena prejšnji teden, kaže drugačno sliko. "Življenje z otroki, mlajšimi od 18 let, ni povezano s povečanim tveganjem za okužbo s koronavirusom, razvojem covida-19 ali hospitalizacijo," kaže študija Londonske šole za higieno in tropsko medicino in Univerze v Oxfordu, ki jo povzema BBC.

Na podlagi podatkov, zbranih z več kot devet milijonov odraslih, so ugotovili, da otroci, stari od 12 do 18 let, predstavljajo določeno, vendar zelo majhno tveganje.

Dejansko je bilo za približno 25 odstotkov manj verjetno, da bodo ljudje za majhnimi otroki umrli zaradi covida-19 kot ljudje, ki živijo brez otrok. To je po mnenju raziskovalcev lahko povezano z bolj zdravimi življenjskimi navadami teh ljudi. 

Pri ljudeh, ki živijo s srednješolci, je tveganje za okužbo z novim koronavirusom nekoliko naraslo, vendar je še vedno zelo majhno - osem odstotno, povzema BBC. Tudi pri teh starših obstaja manjša verjetnost, da bodo umrli zaradi te bolezni, morda zato, ker so navadno bolj zdravi kot odrasli iste starosti brez otrok.

Raziskovalci so upoštevali tudi druge dejavnike, kot so kajenje, socialno-ekonomske razmere, narodnost in kronične zdravstvene težave v družinah. 

Najbolj obširna študija do sedaj

Študija, ki še ni bila deležna širše znanstvene presoje in še ni objavljena v kateri od znanstvenih publikacij, je proučevala dogajanje med februarjem in avgustom, in je tako presegla obdobje, ko so bile šole popolnoma odprte, in v čas prvega vala, takoj po 20. marcu, ko so bila šolska vrata v glavnem zaprta za vse, še navaja BBC. Študija je zajela tudi poletne počitnice, začetka šole v septembru pa ne. 

Liam Smeeth, profesor klinične epidemiologije, ki je sodeloval pri raziskavi, je dejal: "Vemo, da so ljudje, ki živijo z otroki, na splošno bolj zdravi in ​​imajo nekoliko manjše tveganje, da bi umrli zaradi katerekoli bolezni. Podoben vzorec za morebitno hospitalizacijo ali celo smrt se je pokazal tudi pri covidu, zato otroci nikomur ne škodijo, ko se iz šole vrnejo domov."

Ben Goldacre z Univerze Oxfordu, ki je tudi sodeloval pri študiji, je dejal, da bo skupina še naprej analizirala podatke med drugo blokado, v kateri so bila številna področja družbe zaprta, šole pa so ostale odprte.

"Otroci lahko virus prenašajo na druge," je dodala epidemiologinja pri Svetovni znanstveni organizaciji Maria Van Kerkhov, "vendar se zdi, da se to zgodi manj pogosto kot pri odraslih"."Mlajši otroci virus prenašajo manj pogosto kot na primer najstniki.

"Ko imajo otroci simptome, oddajajo podobne količine virusa kot odrasli in lahko okužijo druge, enako kot odrasli," je avgusta napovedal Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni. "Ni pa znano, kakšno je stanje z okuženimi asimptomatskimi otroki." Če je možnost, da bi otroci prenesli koronavirus, dvomljiva, ni dvoma, da so na splošno otroci ali asimptomatski ali pa imajo blažje oblike bolezni v primerjavi z odraslimi.

Nihče ni rekel, da ni tveganja, vendar ...

Pomen te znanstvene razprave je namenjen tudi politikom, ki vprašanje odpiranja šol pogosto izrabljajo za nabiranje takšnih ali drugačnih točk. 

Dejstvo pa je, da spomladansko zaprtje šol ogrozilo izobraževanje otrok in povzročilo velik pritisk na starše. "Vsi razumejo, kako pomembne so šole za otroke, ne samo za izobraževanje, ampak tudi za njihovo duševno zdravje in varnost," je dejala predstavnica WHO Kerkhov. "V nekaterih se otroci tam tudi prehranjujejo," je dodala.

Številne države, vključno s Francijo, Britanijo, Irsko in Avstrijo, se ob drugem valu kljub delni ali popolni zaustavitvi javnega življenja niso odločile za zaprtje šol. "Nihče ni rekel, da tveganja v primerjavi s šolami ni, da je le - to enako nič," je pojasnil epidemiolog na Nacionalnem inštitutu za nadzor javnega zdravja v Franciji Daniel Levy-Bruhl. Po njegovem se je treba odločati preudarno, z določeno perspektivo. "Veliko šol po svetu je še vedno odprtih, večinoma ni težav," je dodal. 

Odgovori Ministrstvo glede šol prihodnji teden

Slovenija se bo o tem odločala v četrtek, čeprav je že zdaj jasno, da je odpiranje šol, tudi za nižje razrede, bolj malo verjetno. Pri nas so sicer ta ukrep doslej utemeljevali s porastom okužb med učitelji in vzgojitelji.

vanda.levstik@zurnal24.si
 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:41 12. November 2020.

    Otroci so( covid ) to že preboleli. Na Primorskem je to bilo februarja. Z njimi smo zboleli tudi ostali v …

  • 09:16 12. November 2020.

    Ne potrebujemo raziskav. Prvi šolski dan po pouku večina na kupu po bifejih, na par cm, brez mask, nadaljevanje poletnih …

  • 08:52 12. November 2020.

    Če je bolezen na nekaterih šolah masovno izbruhnila med vzgojitelji in ne med učenci, se lahko vprašamo o družabnem življenju …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.