Slovenija
8933 ogledov

Ministrstvo glede šol prihodnji teden

vrtec učilnica Profimedias
Državni sekretar na šolskem ministrstvu o možnostih za vrnitev otrok v šolo.

Otroci imajo za seboj že dva dneva šolanja na daljavo; včeraj so Arnesove spletne učilnice tudi med jutranjim vrhom obremenjenosti delovale brez težav. Do 15. ure so zabeležili več kot 300.000 obiskov in skoraj 3,5 milijona ogledov strani.

Natančna odločitev, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v šole, bo morda znano jutri po seji vlade. Damir Orehovec, državni sekretar na šolskem ministrstvu, je sinoči v oddaji Odmevi na javni televiziji izpostavil, da je primarno stališče ministrstva "vsekakor v tem, da izobraževanje sodi v ustanove, ki so za to namenjene, ker je tako najbolj kvalitetno". 

Orehovec je dodal, da v kolikor ni možno izobraževanje v teh ustanovah, je vsekakor boljše na daljavo, kot pa sploh ne. "Že v četrtek si bomo prizadevali, da bi se en del učencev naslednji teden lahko spet vrnil v šole, vsaj prva triada." 

Na vprašanje, kdaj lahko to pričakujejo ostali, je komentiral, da takoj, ko se bo spremenila epidemiološka slika v državi, prej po njegovih besedah ne bo šlo. 

Okuženi so bili predvsem učitelji

Na vprašanje, kako komentira nekatere kritike da smo se v naši državi prehitro odločili za zapiranje šol, je poudaril, da že od prvega tedna novega šolskega leta spremljajo dnevno situacijo v šolah. 

"Preden smo se odločili za zapiranje, je krivulja obolelih začela strmo naraščati predvsem pri zaposlenih, vrh je dosegla pred počitnicami. Zdaj se počasi umirja, relativni delež je podoben kot v državi." 

Po besedah državnega sekretarja obolelih pri učencih ni bilo veliko, krivulja je bila višja med dijaki kot med otroci osnovnih šol. 

Orehovec je izpostavil še, da bodo ne glede na nadaljevanje poteka letošnjega šolskega leta izvedli tako nacionalna preverjanja znanja za šestošolce in devetošolce ter maturo za dijake zaključnih letnikov. "V kakšni obliki, bomo pravočasno povedali." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • izy 08:38 11.november 2020.

    Omejiti gibanje v parlamentu tako, da se zapre vse poslance v parlament do konca prisilnih ukrepov. Naj bodo za vzor pa, da vidimo kdo bo na to pristal.