Zdravje > Aktualno
10876 ogledov

Gantar podrobneje o ostrih ukrepih, ki jih je predlagal vladi

Tomaž Gantar Anže Malovrh/STA
Če se bo stanje poslabšalo, bo treba zapreti vse, je dejal minister za zdravje Matjaž Gantar.

Pred četrtkovim odločanjem  o nadaljnih ukrepih za zajezitev epidemije, se je med dvema ministroma Janševe vlade razvila ostra "tviter" debata. Medtem ko se minister za zdravje Gantar zavzema za zaostritev ukrepov, gospodarski minister Počivalšek svari, da je kriza tudi gospodarska in ne samo zdravstvena.

Tomaž Gantar COVID-19 V SLO Zdravje Gantar o tem, ali se bomo lahko gibali samo en kilometer od doma

"Z mojega stališča sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam," je na tviterju zapisal Gantar, ki je v oddaji Premagajmo covid 19 dodal, da pri njegovem sedanjem predlogu za zaostrovanje javnega prometa in nenujnih trgovin ni govora o zapiranju gospodarskih družb. "Če pa se bo stanje poslabševalo, bo treba zapreti vse."

"Prekratek čas je za sklepanje, da smo izven nevarnosti," je še povedal minister Gantar. "Verjetno ni najbolj nujno, da v naslednjih dveh tednih kupujemo pohištvo ali avto," je dodal. Zaprtje teh trgovin je predvideno za 14 dni." Za to obdobje bi zaprli tudi javni promet in ne gospodarskih družb. Je pa res, da bi to prišlo v poštev v primeru, če bi se podatki poslabšali. V tem primeru dejansko zaprtje vsega."

Zdravje ima prednost

Odločajo na osnovi navala na bolnišnice, vsak dan po njegovem umre več kot dvajset ljudi, kar ni malo. "Seveda je na drugi strani tudi neugodna gospodarska slika in stiske ljudi, čeprav ima po moje zdravje ljudi prednost," je menil Gantar.

Gantar je priznal, da se je pogovarjal tudi z opozicijo, saj si želi," da vsi razumejo v kakšni situaciji smo". Ob tem je minister še enkrat poudaril, da strožjih ukrepov ni pogojeval s svojim odstopom. "Jaz pač predlagam, ker mislim, da je utemeljeno. Nenazadnje tudi kot zdravnik in na predlog strokovne skupine."

Če ne bo šlo, naj to dela nekdo drug

Na vprašanje, v katerem primeru bi vendarle odstopil, je minister, ki je v prvi vrsti odgovoren za zdravje, dejal. "Zagotovo si ne želim biti edini krivec, ki nima nobenega vzvoda in vplivanja. Če bi šle zadeve predaleč v to smer, to pomeni, da nisem jaz tisti, ki me nekdo potrebuje, je enostavno bolje, da to dela nekdo drug," je odgovoril Gantar, ki je ponovil, da njegovi predlogi ne pomenijo izsiljevanja. "Gre dejansko za bojazen pred poslabšanjem razmer. Vedeti morate, da vsak ukrep prime z zamikom ,če se nam bi to še dogajalo, bi to pomenilo resnično hude težave za zdravstvo."

V bolnišnicah vrh konec tedna

Z Instituta Jožef Stefan so medtem sporočili, da smo vrh okuženih v tej drugi fazi epidemije že dosegli, vrh obolelih v bolnišnicah pa je pričakovati najkasneje ta petek; napovedi govorijo o 1250 zasedenih posteljah. Intenzivne postelje bodo ta vrh dosegle čez en teden, ko bo številka pri 250. "Sicer še v naslednjih treh mesecih ne bomo dosegli znižanje dnevnih okužb pod sto," so pojasnili v  oddaji na TV Slovenija. 

Šole bodo prve na vrsti

Na vprašanje, zakaj je Slovenija zaprla šole, čeprav se večina držav ni odločila za ta ukrep, je Gantar odgovoril. "Preden smo odločali, smo imeli veliko okužb med šolarji, kar je po moje rezultat poletnih počitnic. Poleg tega je treba vedeti, da je veliko teh mlajših otrok asimptomatskih in znotraj šol se je ta okužba hitro razširila. Strinjam se, ob umiritvi so učenci verjetno prvi, ki si zaslužijo, da ponovno začnejo hoditi v šole..."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • jasmin45 19:47 11.november 2020.

    Dej sebe zapri kreten. Briga tebe za zdravje naroda, gre se za to, da TI lahko filaš svoj ego, debilček.

  • nekdo7 15:41 11.november 2020.

    ZAOSTRITI UKREPE.za koga,za nas ,ki smo doma samo v svoji občini.za koga.Zaprite meje brez izjem razen za transport,zaprite kozmetičarji itd.PAa držmo se ukrepov za vse bo boljše.

  • Mesija 10:08 11.november 2020.

    Obrača se mi želodec, ko vidim tvoj ksiht tipičnega lažnjivca in nesposobneža