Zdravje > Aktualno
34688 ogledov

Gantar o tem, ali se bomo lahko gibali samo en kilometer od doma

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja, je tvitnil Gantar.

Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja, je minister za zdravje Tomaž Gantar navedel v predlogu vladi. Minister je zanikal, da s sprejetjem predlogov pogojuje svoje ministrovanje.

Gantar je zavezan, da vladi tedensko podaja predloge ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Doslej je dajal predvsem predloge, povezane s področjem zdravja, opozorjen pa je bil, da jih mora podajati za celoto, kar je tudi storil, je pojasnil.

V ponedeljek je tako vladi podal predlog ukrepov glede na aktualno epidemiološko sliko, in sicer gre po njegovih besedah za nekoliko blažji predlog, kot ga je konec tedna predstavila strokovna skupina, podoben pa je ukrepom, kot so veljali že spomladi. Kot je pojasnil, gre predvsem za omejitve nenujnih dejavnosti, tudi javnega prometa. "Verjetno zdaj v teh 14 dneh ne bi bilo nobene tragedije, če nekdo ne more kupiti pohištva ali pa novega avtomobila ali kaj podobnega," je ocenil minister.

Tomaž Gantar Slovenija Slovenija Gantar naj bi predlagal popolno zaprtje države

Ob tem je poudaril, da se v celoti zaveda tudi težav, v katerih smo kot država zaradi omejitev na področju gospodarstva. A je opozoril na omejeno zmogljivost zdravstva in bolnišnic, ki delajo vedno težje, saj se obremenitve še vedno večajo, prav tako se še vedno povečuje število umrlih s covidom-19. "Z mojega stališča in ministrstva sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to," je poudaril.

Gantar o tem, kje se bomo lahko gibali

Pojasnil je, da je bila omejitev gibanja na en kilometer od stalnega prebivališča tudi eden od predlogov strokovne skupine, ki pa ga v svoje predloge ni vključil, glede na to, da so se razmere v zadnjih dneh vendarle nekoliko izboljšale. Se pa strinja s strokovno skupino, da če se bodo v teh dneh razmere še poslabševale in se število novo sprejetih v bolnišnice ne bo zmanjševalo, "pridejo v poštev tudi strožji ukrepi".

Sicer pa Gantar v svojem predlogu navaja, da bi ukrepe po 14 dneh začeli postopno sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem tudi po sproščanju ukrepov epidemiologi ponovno sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje. V tem trenutku pa razmere po njegovem prepričanju še ne omogočajo sproščanja, niti na področju šolstva ne, tako da bi tudi šole v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte.

Kot je opozoril minister, še vedno zaznavajo povečano število hospitalizacij bolnikov s covidom-19 tako v akutnih obravnavah kot v intenzivnih. Predlogi, ki so jih sprejemali nazadnje, bi morali že polno prijeti, toda po njegovem mnenju se to pozna še premalo, zato je še vedno zelo veliko tveganje za poslabšanje.

Pomembni današnji in jutrišnji podatki

Na vprašanje, kdaj bi lahko vlada odločila o ponedeljkovih predlogih, je Gantar pojasnil, da se lahko to zgodi kadarkoli, na redni ali izredni seji, lahko tudi dopisno, a da zaenkrat še ni znano. Po njegovih besedah bodo nenazadnje tudi videli, kakšni bodo današnji in sredini podatki o okužbah in covidnih bolnikih. Pri tem pa je kot problem izpostavil, da vsak sprejeti ukrep učinkuje šele po približno dveh tednih, zato ob poslabševanju razmer vsak dan čakanja na sprejetje novih ukrepov predstavlja "dodaten dan zamika"

V Sloveniji so v ponedeljek po vladnih podatkih ob 4457 opravljenih testih potrdili 1084 okužb z novim koronavirusom, 27 covidnih bolnikov umrlo. V bolnišnicah se je zdravilo 1171 bolnikov s covidom-19, kar je 28 več kot dan prej, na intenzivni negi jih je bilo 196, šest več kot v nedeljo. Iz bolnišnic pa so odpustili 104 covidne bolnike.

O odstopu: Če sem odgovoren in se ne upošteva stališč...

Zanikal pa je, da naj bi s sprejetjem predlaganih ukrepov pogojeval svoj obstoj na ministrstvu za zdravje. "Nikomur nisem pogojeval ničesar, tudi predsedniku vlade nisem omenjal svojega odstopa," je poudaril. Ugibanje o njegovem odstopu tudi s strani medijev je sicer po njegovih besedah logično. "Če sem odgovoren za neko področje in se pač ne upošteva stališč, potem se seveda slej ko prej verjetno tudi ne da več delati. Ampak ni bilo pa v tem trenutku in v zvezi s temi ukrepi nobenega govora ne z moje strani ne s strani predsednika vlade o kakršnem koli odstopu," je zatrdil.

Vlada bo odločala v četrtek

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin tvitov ministra Gantarja ni želel komentirati, saj jih ne pozna, je dejal na tiskovni konferenci. "Odločitev predlagatelja, ministra za zdravje, je bila sporočena predsedniku vlade. Praviloma ob četrtkih vlada redno obravnava epidemiološke razmere," je dejal Kacin in spomnil, da mora vlada na podlagi odločitev ustavnega sodišča tedensko podaljševati ukrepe. Ukrepe lahko tudi spremeni, če to zahtevajo epidemiološke razmere. 

"Kaj bo vlada odločala v četrtek, v trenutku ne morem povedati javnosti. Jaz predloga osebno še nisem videl, tako da ga ne komentiram. Običajno predlagatelji ob upoštevanju trenutnih epidemioloških razmerah poskušajo argumentirati svoje predloge, potem vlada išče modalitete, ki bi omogočale na eni strani kolikor toliko normalno delovanje gospodarstva, na drugi strani kolikor toliko kvalitetno življenje ljudi. Na enak način bo vlada razpravljala in odločala predvidoma tudi ta četrtek."

Počivalšek najbolj proti 

Kot je znano, je minister za zdravje vladi predloge poslal že včeraj, kot prvi pa se je nanje odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij," je zapisal in pojasnil, da v njegovi stanki (SMC) vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 39
 • Anica Kozlevčar 08:44 11.november 2020.

  In kaj je ta gospod delal od marca? Sedaj pravi, da je odgovoren in bo ukrepal, sedem mesecev je pa spal, ali kaj????

 • Avatar ovca
  ovca 08:04 11.november 2020.

  gantar veliki prodajalec megle, lahko razložiš graf Švedske? https://www.facebook.com/MASKE-DOL-101017414921399/videos/marko-potr%C4%8D-odgovarja-prevarantu-hojsu/384465492913522/

 • bodočipartizan 16:39 10.november 2020.

  Očitno bi vlada najraje zamenjala narod. Aja, mogoče je pa bolje, da naredimo obratno?!