Zdravje > Aktualno
11887 ogledov

Nove številke nič kaj spodbudne

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
V ponedeljek preko tisoč novih okužb, umrlo 27 bolnikov, bolnišnice se še naprej polnijo. Krivulja novih okužb spodbudna, realnejšo sliko bomo sicer dobili jutri, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Kakšne ukrepe načrtuje vlada?

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4.457 testov na novi koronavirus in potrdili 1048 novih okužb, pozitivnih je bilo 24,32 odstotka testov. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 27 ljudi .

V ponedeljek je bil delež pozitivnih testov tako 24,32-odstoten, kar je sicer za slabi dve odstotni točki več kot v nedeljo, a za več kot 10 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma, je na novinarski konferenci izpostavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Za primerjavo: Dan prej, torej v nedeljo je bilo 464 novih okužb, pozitivnih je bilo 22,49 odstotka testov. Prejšnji ponedeljek smo imeli v Sloveniji 1117 novih okužb, pozitivnih je bilo 25,63 odstotka testov. 

Skok novo sprejetih v bolnišnice, umrlo kar 27 ljudi

Bolnišnice še naprej polnijo - hospitaliziranih je 1171 (včeraj 1143) bolnikov s covidom-19, 196 jih potrebuje intenzivno nego - kar je deset več kot včeraj. 130 jih danes diha s pomočjo respiratorja.

Kljub temu, da je bilo iz bolnišničnega zdravljenja v ponedeljek odpuščenih več kot sto oseb, je skupno število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 naraslo na 1171, kar je 28 več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego se zdravi 196 bolnikov, šest več kot včeraj.

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

V Sloveniji je do sedaj za novim koronavirusom umrlo že 605 ljudi. "Vidimo, da se razlika med novo sprejetimi in tistimi, ki so odšli, vsaj dan manjša. Število novo sprejetih se sicer povečuje, vendar se hkrati povečuje tudi število odpuščenih, to pomeni, da je ta številka konstantna, nažalost se nam povečuje število umrlih," je ob predstavitvi grafa o trenutnem stanju v bolnišnicah( zgoraj) na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.  Med 27 covidnimi bolniki, ki so umrli v ponedeljek, jih je po Kacinovih navedbah 19 umrlo v bolnišnicah. Dnevno število umrlih covidnih bolnikov se sicer ne povečuje več, prav tako je število nižje kot pred dnevi, ko je preseglo tudi 30, je še pojasnil. 

Krivulja novih okužb se obrača navzdol

"Graf o številu novih okužb je spodbuden," je sicer poudaril vladni govorec. Po njegovem bo za realnejšo oceno ključni jutrišnji dan. Kacin je ob tem prikazal še graf, kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh. "Modri stolpci prikazujejo realne podatke, sivi prostor pa prikazuje najvišje in najnižje pričakovane vrednosti. Črna črta prikazuje srednjo vrednost, kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh," je dodal. 

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

 

Vlada bo ukrepe podaljšala ali sprejela nove

Na ministrstvu za zdravje so za STA potrdili, da je Tomaž Gantar včeraj premierju Janši poslal predlog v zvezi z ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa. Vsebine do končne odločitve sicer še ne morejo razkriti, vsekakor pa minister nasprotuje sproščanju ukrepov, so pojasnili.

Neuradno naj bi minister za zdravje predlagal popolno zaprtje države. Po poročanju POP TV naj bi sicer minister Gantar ob neupoštevanju njegovih predlogov za zaostritev ukrepov med vrsticami omenjal celo možnost odstopa. 

Popolno zaprtje, ki je sicer veljalo spomladi, naj bi podpirala tudi strokovna skupina pod vodstvom infektologinje Bojane Beović.  Beovičeva je pred tem za Radio Slovenija potrdila, da je med ukrepi, ki jih je predlagala stroka, tudi omejitev gibanja na en kilometer od bivališča. Beovićeva je v včerajšnji  izjavi za medije dejala, da sproščanje ukrepov še ni na mestu. Situacija jo namreč še vedno izjemno skrbi, saj bolnišnice še vedno pridobivajo na številu bolnikov, čeprav ne več s takšnim tempom kot prejšnje dni. "Če se to ne bo umirilo, je treba pravočasno sprejeti dodatne ukrepe," je dejala. 

Luč na koncu tunela

Cepivo proti covidu-19, ki ga skupaj razvijata ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech, se je v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito, sta včeraj sporočili podjetji

Infektolog Andrej Trampuž je za 24 UR zvečer povedal, da je cepivo "najboljša novica od začetka epidemije". Po njegovih besedah cepivo z 90-odstotno učinkovitostjo pomeni luč na koncu tunela, da se bomo sčasoma lahko vrnili v normalnost. Predvsem pa bo razbremenilo preobremenjeno medicinsko osebje.
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • dusan601 19:10 10.november 2020.

    Prenehajte že s s temi lažmi in sejanjem strahu !

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 13:44 10.november 2020.

    Idijot.

  • Mesija 12:38 10.november 2020.

    Pišite realno, pa bo optimistično, ne laži. Ovc je vedno manj.

Sorodne novice