Grozljivo: to se dogaja z otrokom, če ostane v avtu

Foto: Profimedia
Pustiti otroka v avtu je zelo nevarno tudi v oblačnem vremenu.
Oglej si celoten članek

Zagotovo že poznate izjemno nevarnost, če otroka pustite v vročem avtu. Toda ali veste, da lahko pride do hude nevarnosti že v pol ure? Tudi v najhladnejšem poletnem dnevu lahko temperature v zaprtem vozilu presežejo 50 stopinj Celzija.

Zaradi učinka tople grede lahko postane avtomobil smrtno nevaren tudi v hladnejših in oblačnih dneh. 

Pravo mučenje je pustiti otroka ali hišno žival v avtu že nekaj minut. Če ne verjamete, poskusite. Usedite se v avto in počakajte nekaj minut, kmalu boste začutili nelagodje ... Poskusite podobno z odprtim oknom in z avtom v senci, tudi tu boste kmalu začutili nelagodje.

Če ste nekaj časa na visoku temperaturi, se učinkovitost termoregulacije telesa zmanjša, telesna temperatura pa začne naraščati. Telo je nato v stanju hipertermije, saj absorbira več toplote, kot je odda. Vse skupaj pa je za bitja z manjšo telesno težo še huje. Manjši kot je otrok, slabše je njegovo telo pri uravnajavnju telesne temperature.

Pri zaunanji nizki temperaturi 22 stopinj Celzija v oblačnem vremenu, doseže temperatura v avtu 56,4 stopinj Celzija! Pri tem opozarjamo, da gre za nizke temperature, ki smo jim poleti ob jasnem vremenu priča zgodaj zjutraj ali zvečer, sicer pa v pomladnem ali jesenskem času. 
 

  • Prvih 40 minut: pride do hipertermije, potenja, žeje in nasplošno do neprijetnega občutka vročine.
  • V 60 minutah: srce začne biti precej hitreje in pojavi se močno potenje. 
  • V 90 minutah: oje trok v življenski nevarnosti, lahko omedli, je hudo dehidriran, šibak ali pa celo bruha. 
  • V manj kot treh urah se pojavi hud glavobol, omotica, zmedenost in halucinacije, sledi smrt. 

Pri zunanju temperaturi 26 stopinj Celzija, avto doseže 66.5 stopinj Celzija. Tudi tu gre za nizko temperaturo, v Dobličah pri Črnomlju so denimo letošnjega julija izmerili rekordnih 39,4 stopinje Celzija ...

  • Pri zunanji temperaturi 26 stopinj Celzija, se pojavi hipertermija, potenje, žeja in nasplošno neprijeten občutek vročine.
  • V 45 minutah se pojavi hudo potenje in povečan srčni utrip.
  • V 70 minutah se pojavi stanje ki ogroža življenje otroka. Postane močno dihidriran, šibak, bruha ali pa postane onesveščen
  • V manj kot dveh urah  otrok doživlja glavobode, zmedenost, halucinacije in omotico, sledi smrt.

Do smrti otroka manj kot v eni uri

Do vsakega izmed naštetih simptomov pride občutno prej, če je otrok zaprt v temno obarvanem avtu, oziroma so zunanje temperature višje.

Kot smo pisali že pred časom, so strokovnjaki zaradi številnih smrti opravili preizkus, koliko povprečno je potrebno, da se avto pregreje. V kolikor avto ni v senci in je zunanja temperatura 35 stopinj Celzija, se avto zelo hitro, prej kot v eni uri, segreje do 47 stopinj, temperatura sedežev v povprečju doseče 51 stopinj. Z avtomobili, parkiranimi v senci, je manj slabo; po eni uri notranja temperatura doseže okrog 38 stopinj.

Saj ni res Gorenjska: Dva otroka zaklenjena v avtu Slovenija Mrtvo pijan, brez vozniške in z otrokoma v avtu spregledal mejni prehod Gasilci posredovali Dojenčka v lupinici so pozabili v avtu, v vozičku so imeli psa Svet Taksist v avtu našel presenečenje, njegov odziv navdušil

Kdorkoli ostane v pregretem avtomobilu, je v nevarnosti zaradi možne vročinske kapi, ki je lahko smrtonosna. V kolikšnem času povprečen človek doživi vročinsko kap je težko predvideti, saj na to vplivajo dejavniki, kot so starost, teža, pa tudi njegovo sicerjšnje zdravstveno stanje. Otroci večinoma doživijo vročinsko kap, če je njihova telesna temperatura dlje časa višja od 40 stopinj Celija.

Strokovnjaki sklenejo, da bo otrok, v kolikor bo puščen v avtomobilu na soncu, vročinsko kap doživel v eni uri, če je vozilo parkirano v senci pa v dveh urah.

Torej, ne glede na to, kako nujno je, nikoli ne puščajte hišnih ljubljenčkov ali otrok v avtomobilih, tudi če se ne zdi vroče oziroma je oblačno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.