Kaj sta storila, se zdi onkraj meje mogočega

Foto: UKC LJ Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanovič
Foto: UKC LJ Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanovič
Predsednikov priznanje za nove mejnike v medicini.
Oglej si celoten članek

"Kar sta storila Uroš Ahčan in Vojko Didanovič, se zdi onkraj meje mogočega. S skupino sodelavcev Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sta izvedla drzno in inovativno metodo rekonstrukcije nosu, navdušila mednarodno zdravstveno javnost in se vpisala v zgodovino medicine," sporočajo iz predsednikovega urada. 

Predsednik Borut Pahor je tako dopoldne kirurgoma izročil Jabolko navdiha, posebno priznanje tisim, ki z dejanji in delovanjem navdihujejo druge. Omenjena strokovnjaka sta si ga vsekakor prislužila, njuna inovativna metoda popolne rekonstrukcije nosu namreč postavlja nove mejnike v medicini. 

Zapleten poseg Uau, kakšni uspehi naših zdravnikov

Vrhunski uspeh Ahčana in Didanoviča je "najprej njun in uspeh skupine sodelavcev, ki so verjeli v čudež in ga soustvarili," so poudarili v utemeljitvi, kjer dodajajo: "Je pa to tudi izjemen uspeh slovenskega zdravstva, ki potrjuje, da imamo odlične in ambiciozne strokovnjake. Dokazuje, da je slovensko zdravstvo lahko izjemno, da na določenih področjih prestavlja mejnike in piše prelomne in čudovite zgodbe."

Prenos v živo Izjemni slovenski dosežek: S pomočjo 3D modela na podlakti izdelali nos

O tem izjemnem dosežku smo na portalu pisali v začetku oktobra, ko je predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Ahčan dejal: "Premikamo meje tudi v svetovnem merilu in s predanostjo opravljamo najlepši poklic na svetu." 

Foto: UKC LJ Ob tem je pojasnil, da rekonstrukcija nosu po popolni amputaciji predstavlja enega najzahtevnejših posegov. Kot prva na svetu je ekipa pod njegovim vodstvom  s pomočjo 3D-model iz kosti in mehkih tkiv naredila nos na podlahti in ga nato kot ožiljen in oživčen oblikovan del telesa prenesla na obraz bolnice, ki so ji zaradi invazivnega kožnega raka amputirali nos.  Ahčan, je bolnico operiral skupaj z Didanovičem s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.