Zdravje > Aktualno
5891 ogledov

Uau, kakšni uspehi naših zdravnikov

Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanović v operacijski dvorani UKC LJ UKC LJ
Tega mnogi ne vedo ...

Da v slovenskem zdravstvu vendarle ni vse tako črno, pričajo uspehi naših v svetu prepoznanih zdravnikov, na katere se ob zgodbah o čakalnih vrstah, korupciji in nanazadnje zapletih pri otroški srčni kirurgiji prepogosto pozabi.

Tako na primer mnogi ne vedo, da se v ljubljanskem kliničnem centru s profesorjem  Urošem Ahčanom in njegovo ekipo z rekonstrkcijo dojke uvrščajo med pet svetovnih centrov. Zdaj so prvi na svetu dodali rekonstrukcijo nosu po popolni amputaciji.

Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanović v operacijski dvorani UKC LJ Video Zdravje Neverjetno, kaj sta tej ženski naredila naša zdravnika

Vrhunska medicina v Sloveniji

Mikrokirurška rekonstrukcija nosu v UKC Ljubljana | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Ahčan vidi to kot dokaz, da v UKC izvajajo vrhunsko medicino: "Sposobni smo reševati kompleksne probleme in s timskim delom premikati meje tudi v svetovnem merilu. Predano opravljamo najlepši poklic in vzgajamo mlade," je ob predstavitvi zadnjega velikega dosežka dejal vodja Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike UKC.

Pred kratkim so v UKC prvič presadili tudi obe pljučni krili, s katerimi je pacient lahko zadihal že naslednji dan. "Včasih dvomimo v našo bolnišnico, čeprav se je na tem primeru lepo pokazalo, koliko znanja imamo in kako lahko povežemo veliko različnih strok za tako zapleten poseg kot je presaditev pljuč, ter da ekipa dvajsetih ljudi sredi noči deluje usklajeno, brez kakršnihkoli težav v komunikaciji. To je res čudovito, da bolniku, ki ni imel druge možnosti, lahko pomagamo v naši bolnici," je bil ob predstavitivi uspeha dejal torokalni kirurg Tomaž Štupnik.

Operacija Zdravje Prelomni uspeh slovenskih zdravnikov

Vodja Centra za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana, dr. Ivan Kneževič, je ob tem poudaril, da je bila "tisti petek" ekipa tako kot vsak dan v službi že od zjutraj. "Transplantacijska dejavnost je za celoten tim dodatna dejavnost poleg rednega dela. Transplantacij namreč ni toliko, da bi bili številni strokovnjaki v službi samo za to dejavnost, pa vendar je Slovenija ena najuspešnejših držav po številu transplantacij na število prebivalcev. Lani smo v UKC Ljubljana presadili 50 ledvic, 24 jeter in 25 src. Izvajamo tudi presaditev trebušne slinavke, od letos pa še za presaditev pljuč."

Odkritje gena za prezgodnje staranje

Ob teh izjemnih letošnjih uspehov, omenimo še lanske, ki so prav tako odmevali in odkritje gena za sindrom prezgodnjega staranja, je zagotovo med njimi. 

 | Avtor:
"Za znanstvenika, genetika, je takšno odkritje nekaj največ, kar lahko doseže v svoji karieri. Gre za nov gen in seveda smo bili zelo navdušeni. Ko sem ugotovil, da se vse ujema, me je oblil pot, kot da si na popolnoma na novem teritoriju in odkrivaš, kar še ni nihče pred tabo," je ob velikem slovenskem odkritju dejal zdravnik na Kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko v UKC Ljubljana Aleš Majer.

Izjemen dosežek Slovencev Zdravje Slovenski znanstveniki odkrili gen za prezgodnje staranje

Znanstvenik je sicer član skupine treh slovenskih raziskovalcev, ki je vodila odmevno mednarodno raziskavo, katere rezultat je odkritje gena za sindrom prezgodnjega staranja. Z odkritjem gena so Borut Peterlin , Karin Writzl in Aleš Maver pojasnili mehanizem, ki privede do sicer zelo redke bolezni, zaradi katere je umrl mali Tibor, brez katerega tega odkritja ne bi bilo:  "Verjetno se nenavadno sliši, ampak neizmerno sem srečna, da je moj edinstven otrok uspel s to svojo misijo. Misijo, ki jo je imel od rojstva in je pripeljala do tega, da je medicina lahko naredila tak korak naprej." je povedala njegova mama Irena Lesjak.

Spregledal po dvajsetih letih

Na očesni kliniki so tako opravili prvo implantacijo umetne roženice (Bostonske keratoproteze) v Sloveniji in bolnik je z novo umetno roženico spregledal po 20 letih: "Tisti, ki nam dar vida nikoli ni bil odvzet, si pravzaprav niti ne moremo predstavljati, kaj doživljajo ljudje, ko po dolgih letih slepote ponovno zagledajo obraze bližnjih in barve narave," je takrat dejala ekipa. "Na pregledu lahko vidi celo tisto zadnjo vrstico na tabli, " nam je  o novem življenju pacienta v intervjuju dejala Dr. Alja Črnelj, ki je skupaj z Dr. Vladimirjem Pfeiferjem operirala bolnika. 

Operacija oči Prelomni dosežek naših zdravnikov! Zdravje Implantacija umetne roženice - prelomni dosežek naših zdravnikov!

Priznani slovenski kirurg Vladimir Pfeifer je lani prejel še prestižno Barraquerovo nagrado za prikaz svoje inovativne tehnike vstavitve umetne šarenice.

UKC Ljubljana Zdravje Inovativna tehnika: Priznani slovenski kirurg prejel prestižno nagrado

Najmanjši srčni spodbujevalnik na svetu brez kirurškega reza

Slovenski kardiokirurgi so lani kot prvi na območju jugovzhodne Evrope sedmim bolnikom vstavili najmanjši srčni spodbujevalnik na svetu brez kirurškega reza. 

primopredaja UKC Srčni spodbujevalniki Zdravje Uau, kakšen uspeh naših zdravnikov

Spodbujevalnik MICRA, ki so ga uporabili pri novem načinu vstavljanja, je po njihovih navedbah precej pomanjšan spodbujevalnik, vendar z najsodobnejšo tehnologijo. “Prednost takšnega spodbujevalnika je, da kirurški rez ni potreben, temveč zadošča minimalen invazivni poseg,” so pojasnili. 

Mikrokirurška tehnika rekonstrukcije dojk s 3D modelom, ki so jo prvi na svetu izvedli v UKC Ljubljana, je uvrščena med najboljše rekonstrukcijske tehnike dojke in objavljena v ugledni knjigi  "Flaps and Reconstructive Surgery"

 

"Tehnika, ki smo jo razvili v sodelovanju s strojno fakulteto je zelo odmevna in uporabna metoda," je takrat povedal Uroš Ahčan in dodal, da se lahko uporablja tudi pri drugih posegih in ne le pri rekonstrukciji dojke. 

Avtologna presaditev mrežnice

Prvič so v Sloveniji izvedli tudi inovativen operativni poseg – avtologno presaditev mrežnice.Inovativno operacijo so izvedli pri bolniku z veliko luknjo v rumeni pegi, ki se s standardnim operativnim pristopom ni zaprla.

Operacija UKC Ljubljana Zdravje Na UKC Ljubljana izvedli edinstveni poseg

Mitralni zaklopki na delujočem srcu

Na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji pri dveh bolnicah uspešno popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu. Operacija je potekala pod vodstvom kirurga Tomislava Klokočovnika in ob podpori tujih zdravnikov iz Padove. Opravili so jo ob splošni anesteziji, pod ultrazvočno kontrolo skozi minimalni rez na prsnem košu brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka.

Vstavili povsem nov tip defibrilatorja

Na interni kliniki UKC Ljubljana so leta 2017 prvič v Sloveniji vstavili povsem nov tip defibrilatorja. "Gre za novo obravnavo motenj srčnega ritma oziroma tistih motenj, ko pride do samega zastoja srca. Novost je v tem, da defibrilator lahko popolnoma vstavimo v podkožje in med mišicami in nima stika s krvožilnim sistemom," je po uspehu poveda kardiolog Igor Zupan.

 

Komentarjev 6
  • ode 00:54 17.oktober 2018.

    Ponudbe najbolj znanih tujih bolnišnic jim že ležijo na mizi. V rubriko "Višina plače" lahko sami vpišejo znesek v evrih ali dolarjih.

  • Silva Drevensek 08:48 15.oktober 2018.

    res so pravi in sposobni kar tako naprej,riba pa vedno smrdi pri glavi,treba sestram porihtati plače

  • Antonio 19:39 14.oktober 2018.

    Res so sposobni in krasni...Doktorji in setre….res svaka čast...bil pred leti pacient na Traumi...Dr.Tomaževič, Dr. Stefanič, Prim.Dr. Mihelič...res, vsi po vrsti so se potrudili, da so ohranili najprej moje življenje, v času zdravljenja pa tudi vse ostale funkcije...res hvala vam...tudi ...prikaži več vsem sestram in medicinskim bratom....res ste super ekipa, urgenca, travma.... svaka čast...kapo dol....so naredili nemogoče....