Zdravje > Aktualno
1557 ogledov

Inovativna tehnika: Priznani slovenski kirurg prejel prestižno nagrado

klinični Saša Despot
Nagrada za inovativno tehniko, s katero je svetovno priznani očesni kirurg na očesni kliniki UKC Ljubljana operiral že 12 pacientov.

Iz kliničnega centra v Ljubljani prihaja novica o prestižni nagradi s področja medicine. Na oftalmološkem kongresu Video Cataratta Refrattiva v Milanu je namreč specialist oftalmolog kirurg Vladimir Pfeifer, prejel prestižno Barraquerovo nagrado za prikaz svoje inovativne tehnike vstavitve umetne šarenice.

Gre za posebno tehniko, s katero je svetovno priznani očesni kirurg na očesni kliniki UKC Ljubljana operiral že 12 pacientov po hudih očesnih poškodbah ali prirojenem manjku šarenice. "Umetna šarenica reši bolnika pred neznosnim bleščanjem in mu izostri vid. V kombinaciji s presaditvijo roženice omogoči čisto vidno os in povrne vid. Ima pa tudi izjemen učinek na izgled obraza," so spročili z UKC Ljubljana. O tej inovativni tehniki  kot vabljeni predavatelj in operater predava širom po svetu.

Slovenski strokovnjak v živo operira pred občinstvom v dvorani z direktnim prenosom iz operacijskih dvoran (live surgery) in vodi različne tečaje in delavnice o novih očesnih kirurških tehnikah in kirurških tehnikah pri posebno težkih očesnih operacijah širom po svetu.

Sicer so iz UKC Ljubljana pred dnevi poročali  o prvi uspešni vsaditvi umetne roženice. Pri njej sta sodelovala Pfeifer in oftalmologinja Alja Črnej, ki se je štiri leta po specializaciji izobraževala v Angliji in ZDA in je znanje o t. i. Bostonski keratoprotezi prenesla s šolanja na Harvardu.

Prelomni dosežek v UKCLJ

Operacija oči Prelomni dosežek naših zdravnikov! Zdravje Implantacija umetne roženice - prelomni dosežek naših zdravnikov!

Med operacijo je Pfeifer bolniku odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je Črnejeva vstavila Bostonsko keratoprotezo, jo fiksirala, Pfeifer pa jo je presadil na prejemnika.

Operativna tehnika prim. mag. Vladimirja Pfeiferja, dr. med., je bila objavljena v Ameriški izdaji revije Healio Ocular
Surgery New
.

1. Oko je po poškodbi ostalo brez leče, s poškodovano roženico in šarenico

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ

2. Med operativnim posegom je bila presajena roženica, vstavljena umetna šarenica in znotraj očesna leča

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ

3. Oko je po poškodbi ostalo brez leče in šarenice

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ

4. Vstavljena je bila umetna šarenica in na njo prišita znotraj-očesna leča

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ