Zdravje > Aktualno
1300 ogledov

Prelomni uspeh slovenskih zdravnikov

Operacija
Pljuča so bila še zadnji organ, ki ga doslej niso presajali v ljubljanskem UKC. Pljuča darovalca z letalom Falcon pripeljali iz tujine.

Iz ljubljanskega kliničnega centra sporočajo o izjemnem uspehu,  pred dnevi so namreč uspešno opravili prvo sočasno presaditev obeh pljučnih kril. Prvo in pred tem edino presaditev pljuč (enega samega pljučnega krila) so sicer v UKC Ljubljana opravili pred 15 leti, sedanji poseg pa je prelomen zato, ker pomeni začetek izvajanja celotnega programa presaditev pljuč tudi pri nas. 

Velik uspeh

V UKC Ljubljana dejavnost presaditev pljuč izvajajo že od leta 1998 dalje, vendar so same operacije za slovenske prejemnike opravljali v bolnišnici na Dunaju. V Ljubljani so do sedaj skrbeli za obravnavo in pripravo na presaditev ter za zdravljenje in sledenje po presaditvi, so pojasnili. 

Dosežki v letu 2017 Zdravje Uf, kakšni dosežki slovenskih zdravnikov

Vodja kirurškega dela programaTomaž Štupnik je dejal, da za takšen uspeh zaslužna celotna, 20 članska ekipa."Včasih dvomimo v našo bolnišnico, čeprav se je na tem primeru lepo pokazalo, koliko znanja imamo in kako lahko povežemo veliko različnih strok za tako zapleten poseg kot je presaditev pljuč, ter da ekipa dvajsetih ljudi sredi noči deluje usklajeno, brez kakršnihkoli težav v komunikaciji. To je res čudovito, da bolniku, ki ni imel druge možnosti, lahko pomagamo v naši bolnici,"  je bil zadovoljen torokalni kirurg. 

Bolnica dobro okreva

Ob sodelovanju zdravnikov in medicinskih sester, ki so že doslej sodelovali pri programu presaditev pljuč ter dela ekipe, ki sodeluje pri presaditvah srca, je poseg opravila multidisciplinarna ekipa torakalnih kirurgov in anesteziologov, ki se je pred tem skupaj z zdravniki intenzivisti, pol leta izobraževala v AKH na Dunaju.

Štupnik je poudaril, da bolnica uspešno in hitro okreva. Zagotovil je, da je poseg potekal na enaki strokovni ravni kot pri dunajskih kolegih. Pljuča darovalca so z letalom Falcon pripeljali iz tujine. V Sloveniji trenutno na presaditev pljuč čaka pet bolnikov, od katerih so štirje na oddelku v kliničnem centru.

Nič več v tujino

Vodja centra za transplantacijsko dejavnost ljubljanskega UKC Ivan Kneževič je še pojasnil, da so v dunajski bolnišnici na leto presadili pljuča trem do osmim bolnikom iz Slovenije. Izkazalo se je, da na Dunaju ne morejo več v celoti pokriti slovenskih potreb po presaditvah, zato je bila vzpostavitev celotna programa v UKC toliko pomembnejša. Kneževič je dodal, da se bo število presaditev pljuč v UKC v prihodnje povečalo na 15 do 20 na leto.

Operacija oči Prelomni dosežek naših zdravnikov! Zdravje Implantacija umetne roženice - prelomni dosežek naših zdravnikov!
Komentarjev 2
  • luna62 17:49 25.september 2018.

    Kirurgija ni torokalna, ampak torakalna...

  • Bella_Torrens 17:13 25.september 2018.

    Google zdaj vsakih štiri dni plača 4368 EUR do 5285 EUR za delo na spletu od doma. Sem se pridružil tej službi pred 3 meseci in zaslužil 36297 € v prvem mesecu tega posla. To delo je res neverjetno in ...prikaži več mi daje veliko mojih prihodkov vsak dan. Vsakdo lahko to opravi in zasluži več dohodka na spletu od d0maa, kot sem jaz. Sledite tej strani ....... ➥➥➥ ➥➥ ➥➥➥ www.WebJob98.Com