Zdravje > Aktualno
4522 ogledov

Uf, kakšni dosežki slovenskih zdravnikov

Uspehi letošnjega leta v slovenskem zdravstvu, na katere smo lahko ponosni. Od odkrivanja novih genov pa do vstavitve najmanjšega srčnega spodbujevalnika na svetu brez kirurškega reza.
  • Odkritje gena za sindrom prezgodnjega staranja.

"Za znanstvenika, genetika, je takšno odkritje nekaj največ, kar lahko doseže v svoji karieri. Gre za nov gen in seveda smo bili zelo navdušeni. Ko sem ugotovil, da se vse ujema, me je oblil pot, kot da si na popolnoma na novem teritoriju in odkrivaš, kar še ni nihče pred tabo," je ob velikem slovenskem odkritju dejal zdravnik na Kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko v UKC Ljubljana Aleš Majer.  Znanstvenik je sicer član skupine treh slovenskih raziskovalcev, ki je vodila odmevno mednarodno raziskavo, katere rezultat je odkritje gena za sindrom prezgodnjega staranja.

Z odkritjem gena so Borut Peterlin, Karin Writzl in Aleš Maver pojasnili mehanizem, ki privede do sicer zelo redke bolezni, zaradi katere je umrl mali Tibor, brez katerega tega odkritja ne bi bilo:  "Verjetno se nenavadno sliši, ampak neizmerno sem srečna, da je moj edinstven otrok uspel s to svojo misijo. Misijo, ki jo je imel od rojstva in je pripeljala do tega, da je medicina lahko naredila tak korak naprej." je povedala njegova mama Irena Lesjak.

Izjemen dosežek Slovencev Zdravje Slovenski znanstveniki odkrili gen za prezgodnje staranje
  • Spregledal po dvajsetih letih

Na očesni kliniki so tako opravili prvo implantacijo umetne roženice (Bostonske keratoproteze) v Sloveniji in bolnik je z novo umetno roženico spregledal po 20 letih: "Tisti, ki nam dar vida nikoli ni bil odvzet, si pravzaprav niti ne moremo predstavljati, kaj doživljajo ljudje, ko po dolgih letih slepote ponovno zagledajo obraze bližnjih in barve narave," so zapisali na UKC Ljubljana. Dobri dve uri trajajočo operacijo sta opravila zdravnika Vladimir Pfeifer in Alja Črnej.

Operacija oči Prelomni dosežek naših zdravnikov! Zdravje Implantacija umetne roženice - prelomni dosežek naših zdravnikov!
  • Priznani slovenski kirurg Vladimir Pfeifer je v tem letu socer prejel prestižno Barraquerovo nagrado za prikaz svoje inovativne tehnike vstavitve umetne šarenice.

UKC Ljubljana Zdravje Inovativna tehnika: Priznani slovenski kirurg prejel prestižno nagrado
  • Slovenski kardiokirurgi so kot prvi na območju jugovzhodne Evrope sedmim bolnikom vstavili najmanjši srčni spodbujevalnik na svetu brez kirurškega reza. Vsi bolniki se dobro počutijo.

Spodbujevalnik MICRA, ki so ga uporabili pri novem načinu vstavljanja, je po njihovih navedbah precej pomanjšan spodbujevalnik, vendar z najsodobnejšo tehnologijo. “Prednost takšnega spodbujevalnika je, da kirurški rez ni potreben, temveč zadošča minimalen invazivni poseg,” pojasnjujejo.

primopredaja UKC Srčni spodbujevalniki Zdravje Uau, kakšen uspeh naših zdravnikov
  • Mikrokirurška tehnika rekonstrukcije dojk s 3D modelom, ki so jo prvi na svetu izvedli v UKC Ljubljana, je uvrščena med najboljše rekonstrukcijske tehnike dojke in objavljena v ugledni knjigi  "Flaps and Reconstructive Surgery"

  • "Tehnika, ki smo jo razvili v sodelovanju s strojno fakulteto je zelo odmevna in uporabna metoda," je povedal Uroš Ahčan, predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike UKC Ljubljana, in dodal, da se lahko uporablja tudi pri drugih posegih in ne le pri rekonstrukciji dojke.
     

Rekonstrukcija dojke Zdravje Pri rekonstrukciji dojk vodilni na svetu
  • Prvič v Sloveniji izvedli inovativen operativni poseg – avtologno presaditev mrežnice.

Inovativno operacijo so izvedli pri bolniku z veliko luknjo v rumeni pegi, ki se s standardnim operativnim pristopom ni zaprla.
Operacija UKC Ljubljana Zdravje Na UKC Ljubljana izvedli edinstveni poseg
  • Opravili mitralni zaklopki na delujočem srcu

Na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji pri dveh bolnicah uspešno
popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu. Operacija je potekala pod vodstvom kirurga Tomislava Klokočovnika in ob podpori tujih zdravnikov iz Padove. Opravili so jo ob splošni anesteziji, pod ultrazvočno kontrolo skozi minimalni rez na prsnem košu brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka.

  • Vstavili povsem nov tip defibrilatorja

Na interni kliniki UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji vstavili povsem nov tip defibrilatorja. "Gre za novo obravnavo motenj srčnega ritma oziroma tistih motenj, ko pride do samega zastoja srca. Novost je v tem, da defibrilator lahko popolnoma vstavimo v podkožje in med mišicami in nima stika s krvožilnim sistemom," je po uspehu poveda kardiolog Igor Zupan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.