Zdravje > Aktualno
7849 ogledov

Neverjetno, kaj sta tej ženski naredila naša zdravnika

Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanović v operacijski dvorani UKC LJ
1/10
UKC LJ
"Kot bi se spet zlila v celoto," je opisala občutek, ko je bilo vsega konec.

"Hvala, ker nas spremljate tako v dobrem in slabem," je na začetku predstavitve še enega izjemnega dosežka zdravnikov ljubljanskega kliničnega centra dejal Dr. Uroš Ahčan - pod njegovim vodstom je ekipa strokovnjakov iz Slovenije s pomočjo 3D-modela kot prva na svetu iz kosti in mehkih tkiv naredila nos na podlahti in ga nato kot ožiljen in oživčen oblikovan del telesa prenesla na obraz bolnice, ki so ji zaradi invazivnega kožnega raka amputirali nos.

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Dr. Uroš Ahčan: "Premikamo meje tudi v svetovnem merilu in s predanostjo opravljamo najlepši poklic na svetu."

"S protezo sem bila omejena, sploh poleti, ko je bilo vroče in se je lepilo topilo. Pozimi je bila proteza hladna, lepilo pa mi je ves čas dražilo kožo," je v predstavitvenem videu povedala prva njihova pacientka.

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
Kot je dejala, sta ji okrevanje po raku in amputacija nosu drastično spremenila življenje in padla v je globoko duševno stisko. "Zjutraj sem se potipala po obrazu, ker sem mislila, da so to samo sanje," je pripovedovala. Zatekla se je tudi po pomoč k psihiatru, saj je padla v depresijo. Presaditev obraza, o kateri je razmišljala najprej, zaradi agresivnega raka ni prišla v poštev. Med iskanjem rešitve se je obrnila na svetovno znanega slovenskega estetskega kirurga in kot je povedala: "Zdelo se mi je, da imam neko upanje za naprej."  

Izplačalo se je...

Po šestih mesecih in po dveh zelo dolgih operacijah (prva je trajala osem in druga devet ur - sledilo je še nekaj manjših estetskih posegov), se je ženska mlajših srednjih let vrnila v življenje. Vonj je intenzivnejši, okus je drugačen, je povedala. "Občutek, da je vse tvoje, je neverjeten. Kot bi se spet zlil v celoto," je opisala občutke, ko je bilo vsega konec. "Kot bi iz teme prišla na svetlobo,"  je še dodala ob tem.

V UKC Ljubljana so video pripravili tako za domačo kot za tujo javnost, ekipa namreč edinstveni dosežek predstavlja po večjih svetovnih bolnišnicah, na zdravniških kongresih. Tako bodo tudi v tujini spoznali, kako vrhunske zdravnike imamo pri nas. Kot se je izrazil Ahčan, "mora vrhunska medicina ostati kot ponos Slovenije."

Dve zahtevni in nepredvidljivi operaciji

"Takšne operacije so izjemno zahtevne in nepredvidljive. Zahtevajo ogromno pogovora s pacientom o možnih zapletih, stranskih učinkih in končnem razpletu," je še pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Uroš Ahčan, s katerim je operiral tudi Vojko Didanovič s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana.

Nov nos so naredli  iz kosti in mehkih tkiv na podlakti, ga kot lastni rezervni del pustili  mesec dni, da se zaceli v pravilni obliki, izdelani po 3D-modelu, nato pa so ga prestavilii na obraz.

 

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
"V prvi operaciji smo želeli iz kosti, žil in živcev roke napraviti del nosu na podlakti. Kostni skelet so oblikovali iz titanijevih ploščic, kot oporo nosu, okoli pa je bilo mehko tkivo. V tej titanijevi kletki smo pustili nos mesec dni," je pojasnil Ahčan. 

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ

"Cilj druge operacije je bil odvzeti pripravljen del nosu kot telesu lastno tkivo, skupaj z žilami in živci, ga prenesti na obraz, zašiti žile in živce," je dodal zdravnik. Kožo so pacientki presadili iz čelnega režnja.

"Glavna prednost te operacije je, da imamo skelet, ki je čvrst in ožilje - lastne žile. To je ta noviteta. Nos je oživčen z notranje in zunanje strani, kar omogoča, da bolnica zaznava mrzli zrak ali kakršne koli druge patološke spremembe, ki se lahko pojavijo pozneje v življenju." 

"Rekonstrukcija nosu je češnja na torti dobrega sodelovanja v UKC," je dodal dr. Didanović in pojasnil, da je bila gospa zelo kooperativna in dobra pacientka, kar je prav tako zelo pomembno.

Sicer je takšen poseg povsem nov. Na Kitajskem lahko z bio tiskalniki iz ušesnega hrustančnega tkiva natisnejo nos, a je težava pri tem prekrvavitev organa, smo še slišali. 

"Zagotovili smo dobro funkcijo in lep estetski videz" 

"To kar ste videli na videu, ni še nič"

Na vprašanje Žurnala24, za kako zahtevne priprave gre in kakšni pacienti so primerni, je Ahčan dejal, da so posnetki dokaj omiljeni: "Na kongresih sicer pokažem tiste natančnejše posege, tista brušenja kosti do milimetra natančno in kako ob tem priteče kapljica krvi. Pokažem, kako Vojko z diamantom vse to brusi, kar pomeni, da je vse še veliko bolj kompleksno in zahtevno. Zato je jasno, da ni vsak pacient primeren za to,"  je pojasnil Ahčan in dodal, da so priprave zahtevale veliko pogovorov, tudi s pacientko. "Ideja sama je pri meni zorela leto dni, med tem sem se večkrat pogovarjal s pacientko in ji kdaj tudi rekel, da verjetno ne bo šlo in jo tako poskušal odvrniti,"  je še povedal.

"Gre za onkološke bolnike, ki so nos izgubili zaradi maligne bolezni, kar pomeni, da so bili po operaciji še obsevani. To je dodatni faktor, da se stvar zakomplicira," je dodal dr. Didanović. Razlogi, da pacienti ostanejo brez nosu, so po njegovem rak, poškodbe in vnetne bolezni.

 | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Ahčan je še poudaril, da je za uspešnost take operacije ključna predanost in strokovnost celotne ekipe, ki sodeluje pri operaciji in kasneje pri negi. Izkušene in visoko usposobljene medicinske sestre morajo namreč vsako uro spremljati morebitne zaplete, prav tako pa nudijo tudi psihično oporo, je poudarila tudi glavna medicinska sestra na oddelku za plastično kirurgijo Nataša Žakelj.

Ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli 20 bolnikov s popolno amputacijo nosu, ki bi lahko bili primerni kandidati za tako rekonstrukcijo, ena bolnica se že zanima za poseg. Sicer so izračunali, da je takšna operacija vredna 56 tisoč evrov. 

Komentarjev 9
  • jan69 20:27 09.oktober 2018.

    Žurnal debilni, vsi drugi so znali naredit profi prispevke o tem, vi pa morate še celo pri takih neverjetnih pozitivnih zadevah uporabljat gnJile clickbait taktike "neverjetno, kaj so storili bla bla". Kako nizko ste padli, TO je neverjetno. :S

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:09 09.oktober 2018.

    Neverjetno kaj so vsi ostali ranocelniki storili nam državljanom Slovenije,jebeš en poseg,kjer prišijejo en nos,problem je vse ostalo,ko nihče ničesar ne prišije,zdravi,prepreči,ker se gre golazni ranocelniški izključno za PLAČE,ne glede na storilnost!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:21 09.oktober 2018.

    Kapo dol. :)

Sorodne novice