Zdravje > Aktualno
689 ogledov

Kaj sta storila, se zdi onkraj meje mogočega

Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanovič UKC LJ Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanovič
Predsednikov priznanje za nove mejnike v medicini.

"Kar sta storila Uroš Ahčan in Vojko Didanovič, se zdi onkraj meje mogočega. S skupino sodelavcev Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sta izvedla drzno in inovativno metodo rekonstrukcije nosu, navdušila mednarodno zdravstveno javnost in se vpisala v zgodovino medicine," sporočajo iz predsednikovega urada. 

Predsednik Borut Pahor je tako dopoldne kirurgoma izročil Jabolko navdiha, posebno priznanje tisim, ki z dejanji in delovanjem navdihujejo druge. Omenjena strokovnjaka sta si ga vsekakor prislužila, njuna inovativna metoda popolne rekonstrukcije nosu namreč postavlja nove mejnike v medicini. 

zdravnik, operacija Zapleten poseg Zdravje Uau, kakšni uspehi naših zdravnikov

Vrhunski uspeh Ahčana in Didanoviča je "najprej njun in uspeh skupine sodelavcev, ki so verjeli v čudež in ga soustvarili," so poudarili v utemeljitvi, kjer dodajajo: "Je pa to tudi izjemen uspeh slovenskega zdravstva, ki potrjuje, da imamo odlične in ambiciozne strokovnjake. Dokazuje, da je slovensko zdravstvo lahko izjemno, da na določenih področjih prestavlja mejnike in piše prelomne in čudovite zgodbe."

Prenos v živo Zdravje Izjemni slovenski dosežek: S pomočjo 3D modela na podlakti izdelali nos

O tem izjemnem dosežku smo na portalu pisali v začetku oktobra, ko je predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Ahčan dejal: "Premikamo meje tudi v svetovnem merilu in s predanostjo opravljamo najlepši poklic na svetu." 

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Ob tem je pojasnil, da rekonstrukcija nosu po popolni amputaciji predstavlja enega najzahtevnejših posegov. Kot prva na svetu je ekipa pod njegovim vodstvom  s pomočjo 3D-model iz kosti in mehkih tkiv naredila nos na podlahti in ga nato kot ožiljen in oživčen oblikovan del telesa prenesla na obraz bolnice, ki so ji zaradi invazivnega kožnega raka amputirali nos.  Ahčan, je bolnico operiral skupaj z Didanovičem s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice