Medtem ko čakamo na plačane respiratorje iz tujine, imamo doma slovenskega

Foto: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
"Ne pritožujem se. Zelo sem hvaležen, da sem živ. Za to se lahko zahvalim respiratorju," je povedal 44-letni David, ki so ga sredi marca sprejeli v bolnišnico. Vsi niso imeli te sreče.
Oglej si celoten članek

David je eden od tisočih Američanov, ki so jih priklopili na napravo, ki je ob okužbi s covid-19 in njegovimi posledicami marsikomu rešila življenje. Na Kitajskem, v Italiji in tudi v Sloveniji.

Prihaja pomoč Prvi kitajski respiratorji že v Sloveniji!

V Sloveniji smo se ob izbruhu epidemije bali, da življenjsko pomembnih naprav ne bo dovolj, zato se je na pobudo ožjega kroga gospodarstvenikov, direktorjev pomembnih podjetij in ustanov pričela preverjati zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja. Groba ideja je bila, da podjetja in ustanove, ki delajo na medicinskem segmentu (Fakulteta za elektrotehniko UL, IJS, TPL,…) v sodelovanju z UKC Ljubljana, skupaj z ostalimi podjetji in ustanovami, ki imajo tovrstne kompetence in kapacitete, razvijejo poenostavljeni (MVP) respirator in ga dajo v uporabo. 

Foto: Youtube

Umetna pljuča V Mariboru so izdelali zgodnji dihalni aparat

Iz UKC Ljubljana so zapisali, da sta se že pred samim začetkom in razglasitvijo epidemije v Sloveniji medicinska in tehnična stroka tesno povezali in v kratkem času je strokovnjakom uspelo razviti več odličnih prototipov medicinskih ventilatorjev, ki bi v primeru potreb in pomanjkanja medicinske opreme lahko zagotovili kapacitete za zagotavljanje ventilacije v času posebnih pogojev dela.
V celotnem obdobju so različne raziskovalne skupine opremo testirale v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana, kjer so lahko ob kvalificirani izmenjavi mnenj zdravnikov in najboljših inženirjev nastali odlični izdelki, ki so se sproti nadgrajevali. Medtem, ko je v četrtek završalo v oddaji Tarča o preplačani medicinski opremi, med katerimi so tudi respiratorji (večine od 220 naročenih respiratorjev še vedno ni v Sloveniji), so v petek, 24. 4., v UKC Ljubljana opravili nov krog testiranj slovenskega respiratorja, ki bi ga radi predstavili javnosti. Zaradi omejitev s prostorom in številom prisotnih v medicinskem centru, so testiranja posneli v UKC Ljubljana.

Junaško slovo Starejša gospa zavrnila ventilator: "Dajte ga nekomu mlajšemu!"

V UKC so ob objavi videa še zapisali: "Hiter in kakovosten razvoj je bil v veliko oporo medicinskemu osebju UKC Ljubljana, ki je vedelo, da lahko računa na slovenske znanstvenike in podjetja, ki bodo v primeru potrebe lahko priskočili na pomoč in zagotovili nujno opremo."

Covid-19 Respirator rešuje življenja: "Vem, da sem molil, potem se ne spomnim več"

xxx

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:33 25. April 2020.

    Do naslednjega vala imajo sedaj čas da prototip do konca uglasijo in opremijo z ustrezno senzoriko in dodatki. Zanimivo mi …

  • 11:52 25. April 2020.

    Umrljivost je premosorazmerna z številom tespiratorjev(do 80%}. Respiratorji so biznis v rokah agresivne medicine.V Italiji imAjo trenutno več respiratorjev kot …

  • 10:03 25. April 2020.

    respiratorjev je sigurno zadosti, tistih osnovnih, ampak dobijo več denarja od zavarovalnic, če uporabljajo "višjo stopnjo", torej umetna pljuča

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.