Zdravje
3334 ogledov

Medtem ko čakamo na plačane respiratorje iz tujine, imamo doma slovenskega

Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
"Ne pritožujem se. Zelo sem hvaležen, da sem živ. Za to se lahko zahvalim respiratorju," je povedal 44-letni David, ki so ga sredi marca sprejeli v bolnišnico. Vsi niso imeli te sreče.

David je eden od tisočih Američanov, ki so jih priklopili na napravo, ki je ob okužbi s covid-19 in njegovimi posledicami marsikomu rešila življenje. Na Kitajskem, v Italiji in tudi v Sloveniji.

Koronavirus v Italiji Prihaja pomoč Slovenija Prvi kitajski respiratorji že v Sloveniji!

V Sloveniji smo se ob izbruhu epidemije bali, da življenjsko pomembnih naprav ne bo dovolj, zato se je na pobudo ožjega kroga gospodarstvenikov, direktorjev pomembnih podjetij in ustanov pričela preverjati zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja. Groba ideja je bila, da podjetja in ustanove, ki delajo na medicinskem segmentu (Fakulteta za elektrotehniko UL, IJS, TPL,…) v sodelovanju z UKC Ljubljana, skupaj z ostalimi podjetji in ustanovami, ki imajo tovrstne kompetence in kapacitete, razvijejo poenostavljeni (MVP) respirator in ga dajo v uporabo. 

 | Avtor: Youtube Youtube

umetna pljuča, By Chemical Engineer - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49361266 Umetna pljuča Zdravje V Mariboru so izdelali zgodnji dihalni aparat

Iz UKC Ljubljana so zapisali, da sta se že pred samim začetkom in razglasitvijo epidemije v Sloveniji medicinska in tehnična stroka tesno povezali in v kratkem času je strokovnjakom uspelo razviti več odličnih prototipov medicinskih ventilatorjev, ki bi v primeru potreb in pomanjkanja medicinske opreme lahko zagotovili kapacitete za zagotavljanje ventilacije v času posebnih pogojev dela.
V celotnem obdobju so različne raziskovalne skupine opremo testirale v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana, kjer so lahko ob kvalificirani izmenjavi mnenj zdravnikov in najboljših inženirjev nastali odlični izdelki, ki so se sproti nadgrajevali. Medtem, ko je v četrtek završalo v oddaji Tarča o preplačani medicinski opremi, med katerimi so tudi respiratorji (večine od 220 naročenih respiratorjev še vedno ni v Sloveniji), so v petek, 24. 4., v UKC Ljubljana opravili nov krog testiranj slovenskega respiratorja, ki bi ga radi predstavili javnosti. Zaradi omejitev s prostorom in številom prisotnih v medicinskem centru, so testiranja posneli v UKC Ljubljana.

koronavirus Belgija Junaško slovo Svet Starejša gospa zavrnila ventilator: "Dajte ga nekomu mlajšemu!"

V UKC so ob objavi videa še zapisali: "Hiter in kakovosten razvoj je bil v veliko oporo medicinskemu osebju UKC Ljubljana, ki je vedelo, da lahko računa na slovenske znanstvenike in podjetja, ki bodo v primeru potrebe lahko priskočili na pomoč in zagotovili nujno opremo."

Covid-19 Zdravje Respirator rešuje življenja: "Vem, da sem molil, potem se ne spomnim več"

Komentarjev 3
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 13:33 25.april 2020.

    Do naslednjega vala imajo sedaj čas da prototip do konca uglasijo in opremijo z ustrezno senzoriko in dodatki. Zanimivo mi je da med tem kar sem videl ni bilo poenostavljene naprave,ki bi delova zgolj mehansko kot naprimer Aironov model A-E ...prikaži več na komprimiran zrak. No, upajmo da naslednji val obvladamo s tem, kar smo se do sedaj navadili, torej higiena, distanciranje, pokritje kašlja in pljuvanja pri govoru in da bo dovolj ventilatorjev teh, ki smo jih že naročili in delno dobavili.

  • Ender3 11:52 25.april 2020.

    Umrljivost je premosorazmerna z številom tespiratorjev(do 80%}. Respiratorji so biznis v rokah agresivne medicine.V Italiji imAjo trenutno več respiratorjev kot vse bolnikov v intenzivi.

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 10:03 25.april 2020.

    respiratorjev je sigurno zadosti, tistih osnovnih, ampak dobijo več denarja od zavarovalnic, če uporabljajo "višjo stopnjo", torej umetna pljuča