Na tem mestu v kuhinji je največ bakterij

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nedavna študija je pokazala, da je največje zbirališče bakterij na kozarcih za začimbe. Razlog za to tiči v tem, da se jih ne pomiva dovolj pogosto.
Oglej si celoten članek

Nedavna raziskava je pokazala, da so kozarci, v katerih hranimo začimbe, največje zbirališče bakterij. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je namreč izvedlo raziskavo, s katero so hoteli ugotoviti razširjenost in stopnjo navzkrižne kontaminacije na različnih kuhinjskih površinah med pripravo obrokov. Raziskava je bila objavljena v Journal of Food Protection, poroča Index.hr.

Ocenjujejo namreč, da vsak peti primer bolezni, ki se prenaša s hrano, izvira iz domačega okolja. Vseeno ni točno znano, kako se patogeni (mikroorganizmi, kot so bakterije in virusi, ki povzročajo bolezen) med pripravo obroka prenašajo v kuhinjskem prostoru.

Znanstveniki so 371 osebam naročili, naj skuhajo obrok z mletimi puranjimi polpeti, ki vsebujejo neškodljiv virus MS2. Nato so vzeli vzorce s kuhinjskih površin.

Največ bakterij na kozarcih z začimbami

Znanstveniki so ugotovili, da ima 48 odstotkov posod z začimbami mikroorganizme iz purana, kar kaže na navzkrižno kontaminacijo z MS2. Posode so imele v primerjavi z drugimi kuhinjskimi površinami tudi največjo koncentracijo MS2.

Foto: Profimedia začimbe polička Po pripravljenem obroku so strokovnjaki vzeli brise z 12 mest v kuhinji, vključno s kuhinjskimi pripomočki in površinami za pripravo hrane. Brise so nato poslali v mikrobiološki laboratorij Univerze v Severni Karolini, kjer so vzorce analizirali.

Pred začetkom poskusa so bile vse kuhinje razkužene z 10-odstotno raztopino belila. Prav tako so pred pripravo obroka vzeli kontrolni bris s površine blizu pomivalnega korita, da bi zagotovili, da kuhinjsko okolje ni okuženo in nima sledi MS2.

Redno pomivajte posode za začimbe

Analiza brisov je pokazala, da je v večini primerov število vzorcev, ki so kazali na kontaminacijo z MS2, znašalo okoli 20 odstotkov. Izjema so bile posode za začimbe, pri katerih je 48 odstotkov vzorcev pokazalo navzkrižno kontaminacijo z MS2.

Znanstveniki verjamejo, da so kozarci za začimbe nagnjeni invaziji patogenov, saj jih ljudje ne čistijo tako pogosto, kot bi jih morali.

spolna vzgoja Zakaj v Sloveniji nimamo spolne vzgoje? PROMO Pozor! Z vlago prihaja tudi plesen. Podajamo korake, kako se z njo spoprijeti  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.