Zdravje > Prehrana
399 ogledov

To so najbolj inovativna živila za leto 2023

Inštitut za nutricionistiko
Inštitut za nutricionistiko je predstavil najbolj inovativna živila leta 2023. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji, ki so prišla na naše tržišče v zadnjem letu.

Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbio's za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chef's choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti je prejela Atlantic Droga Kolinska za Trajnostni program blagovne znamke Argeta

 | Avtor: Inštitut za nutricionistiko Inštitut za nutricionistiko

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že deveto letoNa razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah. Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije.

Tako poteka izbor

"Nagrado za najbolj inovativna živila letos prejme osem podjetij za živila, ki so v svojih kategorijah najbolj izstopala. Opazne pozitivne spremembe smo med drugim zaznali pri sestavi prijavljenih mlečnih izdelkov, med katerimi so imeli nekateri zmernejše količine dodanih sladkorjev," je pojasnila  Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko. 

Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora .Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije.

 "Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri letošnjem ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje. V nadaljevanju pa so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti," je pojasnil Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.