Zdravje
18879 ogledov

Na tem mestu v kuhinji je največ bakterij

začimbe Žurnal24 main
Nedavna študija je pokazala, da je največje zbirališče bakterij na kozarcih za začimbe. Razlog za to tiči v tem, da se jih ne pomiva dovolj pogosto.

Nedavna raziskava je pokazala, da so kozarci, v katerih hranimo začimbe, največje zbirališče bakterij. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je namreč izvedlo raziskavo, s katero so hoteli ugotoviti razširjenost in stopnjo navzkrižne kontaminacije na različnih kuhinjskih površinah med pripravo obrokov. Raziskava je bila objavljena v Journal of Food Protection, poroča Index.hr.

Ocenjujejo namreč, da vsak peti primer bolezni, ki se prenaša s hrano, izvira iz domačega okolja. Vseeno ni točno znano, kako se patogeni (mikroorganizmi, kot so bakterije in virusi, ki povzročajo bolezen) med pripravo obroka prenašajo v kuhinjskem prostoru.

Znanstveniki so 371 osebam naročili, naj skuhajo obrok z mletimi puranjimi polpeti, ki vsebujejo neškodljiv virus MS2. Nato so vzeli vzorce s kuhinjskih površin.

Največ bakterij na kozarcih z začimbami

Znanstveniki so ugotovili, da ima 48 odstotkov posod z začimbami mikroorganizme iz purana, kar kaže na navzkrižno kontaminacijo z MS2. Posode so imele v primerjavi z drugimi kuhinjskimi površinami tudi največjo koncentracijo MS2.

začimbe polička | Avtor: Profimedia Profimedia
Po pripravljenem obroku so strokovnjaki vzeli brise z 12 mest v kuhinji, vključno s kuhinjskimi pripomočki in površinami za pripravo hrane. Brise so nato poslali v mikrobiološki laboratorij Univerze v Severni Karolini, kjer so vzorce analizirali.

Pred začetkom poskusa so bile vse kuhinje razkužene z 10-odstotno raztopino belila. Prav tako so pred pripravo obroka vzeli kontrolni bris s površine blizu pomivalnega korita, da bi zagotovili, da kuhinjsko okolje ni okuženo in nima sledi MS2.

Redno pomivajte posode za začimbe

Analiza brisov je pokazala, da je v večini primerov število vzorcev, ki so kazali na kontaminacijo z MS2, znašalo okoli 20 odstotkov. Izjema so bile posode za začimbe, pri katerih je 48 odstotkov vzorcev pokazalo navzkrižno kontaminacijo z MS2.

Znanstveniki verjamejo, da so kozarci za začimbe nagnjeni invaziji patogenov, saj jih ljudje ne čistijo tako pogosto, kot bi jih morali.

Spolni odnos mladi spolna vzgoja Zdravje Zakaj v Sloveniji nimamo spolne vzgoje? Plesen PROMO Uporabno Pozor! Z vlago prihaja tudi plesen. Podajamo korake, kako se z njo spoprijeti  
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.