Zdravje > Prehrana
11571 ogledov

Raziskava: Takšno prehranjevanje je veliko bolj nevarno, kot bi si mislili

Profimedia
Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki jedo samo enkrat na dan, večjo verjetnost, da bodo umrli prej.

Izpuščanje enega od treh standardnih dnevnih obrokov ima lahko resne zdravstvene posledice, je pokazala nova ameriška študija. Študija, ki je vključevala 24.011 Američanov, starejših od 40 let, je pokazala, da je uživanje samo enega obroka na dan na splošno povezano z višjo smrtnostjo, poroča Science Alert.

Izpuščanje zajtrka je povezano z večjim tveganjem smrti zaradi bolezni srca in ožilja, izpuščanje kosila ali večerje pa z višjo smrtnostjo zaradi vseh vzrokov. Težavo so zaznali tudi, če so bili vsi trije glavni obroki preblizu drug drugega.

"Naša raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki jedo samo enkrat na dan, večjo verjetnost, da bodo umrli prej kot tisti, ki jedo več kot enkrat na dan," je dejal Yangbo Sun, epidemiolog z Univerze v Tennesseeju.

Povezava je ostala tudi po tem, ko so znanstveniki rezultate prilagodili različnim dejavnikom življenjskega sloga, kot so uživanje alkohola, kajenje, raven telesne aktivnosti ali kakovost prehrane.

"Zato priporočamo, da jeste vsaj dva ali tri obroke na dan," je dejal Sun. Študija ni bila dovolj obsežna, da bi ugotovila vzročno povezavo med preskakovanjem obrokov in prezgodnjo smrtjo, vendar je primerna za nadaljnje raziskave, ugotavljajo avtorji.

Možno je, da obstajajo drugi vzroki, ki vplivajo na prehranjevalne navade in umrljivost. "Naši rezultati temeljijo na analizi javnih podatkov in ne nakazujejo vzročnosti," je dejal Wei Bao, epidemiolog z Univerze v Iowi.

Preskakovanje obroka povzroči, da v enem od njih v telo vstopi preveč energije. To lahko povzroči neravnovesje v načinu uravnavanja glukoze v telesu in posledično moti presnovni sistem. Približno 30 odstotkov vprašanih je redno uživalo manj kot tri obroke na dan.

dezurni@stvria-media.si

 
Komentarjev 7
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:56 20.januar 2023.

  Kaj za tako ugotovitev je potrebna raziskava? Kaj ni dovolj malo zdrave pameti pomešane z kmečko logiko?

 • drecos123 21:50 19.januar 2023.

  ma nehajte z temi plačanami lazmi, ze 50 let ne jem zajtrka pa sem ziv in zdrav, bebci bolni v glavo

 • jakec1575 21:13 19.januar 2023.

  To kar morajo ameri jesti vsak dan, pri nas ne privoscimo niti zivalim in najvecjim sovraznikom. Tako. Da delat taksno raziskavo v zda je nerealno. Autofagija po 12urah je zelo koristna, stanje ketoze tudi. Ce stalno jeste imate stalno visoke ...prikaži več kolicine inzulina v krvi in misicevju. Kljucen je red z obroki. Ob isti uri in brez naziranja. Itd..