Ošpice tudi v Sloveniji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V UKC Ljubljana sprejeli dveletnega otroka, ki je zbolel za ošpicami. V Srbiji že dve smrti žrtvi, danes umrl dveletnik.
Oglej si celoten članek

Na infekcijski kliniki v Ljubljani so sprejeli otroka, ki se je v teh dnevih vrnil iz Srbije. Infektologi so potrdili, da je otrok zbolel za ošpicami. Zaradi kakšnega zapleta so otroka morali hospitalizirati, še ni znano.

Preverite cepilni status Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

Cepljen z enim odmerkom

Otrok, ki se je ošpic nalezel v Srbiji, je bil cepljen, vendar le z enim odmerkom, kar, kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, še ne pomeni popolne zaščite.

V Srbiji so doslej zabeležili okoli 700 primerov obolelih, konec leta pa tudi prvo smrtno žrtev. 20-letni moški iz Beograda je zaradi zapletov ob okužbi z ošpicami umrl na beograjski kliniki za infekcijske in tropske bolezni.

Žalostno Smrtna žrtev zaradi ošpic

V Srbiji že dve smrti žrtvi

Zaradi zapletov po okužbi je danes umrl dveletni Jakov R. iz Niša. Kot poročajo srbski mediji, miu zdravniki po desetih dnevih na aparatih, s pomočjo katerih je dihal, niso mogli več pomagati, saj je imel že preveč prizadeta pljuča in srce. Dečkovi starši so bili nasprotniki cepljenja.

"Deček je bil rojen šest tednov prezgodaj, imel je slabše razvita pljuča. Kljub temu bi bile možnosti njegovega preživetja bistveno višje, če bi bil cepljen," je za medije povedal predstojnik Intenzivnega oddelka na Otroški kliniki Dejan Milojević.

Ni bil cepljen Zaradi ošpic umrl dveletni deček

Precepljenost proti ošpicam v Sloveniji je tako nizka, da bi se bolezen izjemno hitro razširila, opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

Vnos okužbe bi v Sloveniji lahko hitro dobil razsežnosti epidemije, saj je v Sloveniji prelepljenost proti ošpicam padla pod 95 odstotkov, kar naj bi bila po zagotovitvah strokovnjakov stopnja, ki bi zagotavlja kolektivno varnost pred širjenjem nalezljive bolezni. Najnižja precepljenost je v Ljubljani in na območju Kopra.
 

Izbruh ošpic tudi pri nas Ošpice: "Pred vrati imamo tempirano bombo"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 20:47 4. Januar 2018.

    Bodimo razumevajoči in empatični do tistih, ki jim zdravstveno stanje ne omogoča zaščito pred nalezljivimi otroškimi boleznimi. V dobi, ko …

  • 11:04 4. Januar 2018.

    Če ne bi tako pretiravali s cepljenjem, ne bi bilo toliko nasprotnikov. Do 6. leta otroci dobijo 20 obveznih odmerkov. …

  • 16:11 3. Januar 2018.

    moj vnuček (5,5 let) ima blažjo obliko epilepsije in se ga zdravniki ne upajo cepit.Zaradi takih SAMOOKLICANIH strokovnjakov,da svojih otrok …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.