Poostritev ukrepov v bolnišnicah

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zdravstveni domovi naročajo dodatne zaloge cepica.
Oglej si celoten članek

V nasprotju z lansko sezono, ko se je proti gripi cepilo rekordno malo ljudi, je povpraševanje po cepivu bistveno večje. Tako je v nekaterih zdravstvenih domovih pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje morali naročiti dodatne zaloge.

Danes zjutraj so na NIJZ, kot so pojasnili za STA, imeli na zalogi 2300 cepiv. V zadnjih dneh so jih izdali 1300 na dan. Ocenjujo, da imajo dovolj cepiv, da bodo v prihodnjih dneh zadostili novim naročilom.

Zdravje Gripa kosila vsepovprek, cepljenih pa rekordno malo ljudi

"Samo v zadnjih treh dneh smo izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj," so za STA pojasnili na NIJZ. Letos so izvajalcem cepljenja, to so zdravstveni domovi in območne enote NIJZ, izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva. Lani se je cepilo okoli 62.000 ljudi, kar so trije odstotki prebivalstva.

Eva Grilc iz NIJZ meni, da soljudje v lasnki sezoni gripe dobili "lekcijo", zato je tudi zanimanje za cepljenje več. Lanska sezona gripe je bila zelo težka, precej so obolevali starejši s kroničnimi boleznimi, ki so bili tudi pogosteje hospitalizirani.

Kljub večjemu zanimanju za cepljenje pa število obolelih za gripo letos strmo narašča. "Gripa je že v velikem razvoju, čeprav smo šele na začetku sezone. Zaradi gripe lahko človek umre, ljudje pa se še vedno obnašajo neodgovorno. Kljub omejitvam in prepovedim obiskov v bolnišnicah, tja prihajajo številni bolni ljudje in kršijo vsa navodila, kar je popolnoma neodgovorno," opozaraja Emil Pal, predstojnik infekcijskega oddelka bolnišnice Murska Sobota. 

Pozor! Gripa je letos pohitela: Mesec in pol prej

V Bolnici Petra Držaja v Ljubljani so že prejšnji teden odprli oddelek za epidemije, ki je namenjen bolnikom, ki zaradi gripe ali drugih okužb dihal potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Zdravje Število bolnikov narašča iz dneva v dan

Poleg bolnišnic, ki so zaradi akutnih respiratornih obolenj obiske in gripe obiske omejile ali prepovedale že v preteklih dneh, so danes obiske na eno zdravo osebo omejili v  Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj ter v porodnišnici Ljubljana. Nosečnice pozivajo, naj na ambulantne preglede in posege prihajajo brez spremstva otrok, na obisk k novorojenčku v na intenzivno nego pa trenutno ne smejo sorojenci in stari starši.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.