Zdravje > Aktualno
9800 ogledov

Število bolnikov narašča iz dneva v dan

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Najhuje ponavadi februarja.

Da gre zares, pove obvestilo UKC Ljubljana o posebnem oddelku za epidemije, ki ga v bolnišnici Dr. Petra Držaja odpirajo jutri. To pomeni, da imajo na UKC Ljubljana zaradi povečanja števila ljudi z gripo in okužbami dihal, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, že prostorske težave.

 | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Že prejšnji teden so na nefrološkem oddelku v UKC Ljubljana zaradi preprečevanja okužbe omejlili obiske, enak ukrep so danes sprejeli še v novomeški bolnišnici.

Omejitev obiskov tudi v Slovenj Gradcu

Zaradi povečanega števila prehladnih obolenj so od danes do preklica omejeni obiski na vseh oddelkih Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Bolnike, ki se zdravijo v koroški bolnišnici, lahko obišče le ena zdrava odrasla oseba, so sporočili iz bolnišnice. Vse obiskovalce, ki so jim obiski dovoljeni, prosijo, da dosledno upoštevajo navodila.

slovenija19.03.08....bolniska soba....pacient...bolnica....foto: zurnal24... UKC Ljubljana Zdravje Prepoved obiskov ledvičnih bolnikov

"Zaenkrat lahko zaključimo, da se je aktivnost gripe povečala in v prihodnje pričakujemo, da bo se bo aktivnost gripe še povečala, število bolnikov, ki bodo zboleli za gripo, bo naraščalo," so nam pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Da je gripe vse več, pove podatek Nacionalnega centra za gripo NLZOH, ki opravlja virološko diagnostiko. V tednu pred novim letom so namreč influenco skupno dokazali v 16 odstotkih testiranih vzorcev, v tednu prej pa pri 13 odstotkih vzorcev.

Med vzorci, ki so bili pozitivni na influenco, je prevladovala influenca A (77 %) pred influenco B (23 %): "V vzorcih, odvzetih v ambulantah primarnega zdravstva, je delež vzorcev, pozitivnih na influenco, narasel na 69 % (v tednu prej je znašal 21 %), od tega je bilo 54 % influence A in 46 % influence B," dodajajo.  

Določili so oba podtipa influence A (A(H1N1)pdm09 in A(H3N2)) in obe liniji influence B (B/Victoria in
B/Yamagata). Pri influenci A je nekoliko več virusov podtipa A(H1N1)pdm09 (62 %), pri influenci B pa
je nekoliko več virusov iz linije B/Yamagata (67 %).

Letos se je cepilo nekoliko več ljudi

Cepljenje proti letošnji gripi še poteka. Po podatkih NIJZ so v letošnji sezoni do sedaj cepili več oseb kot v istem obdobju lani, kar kaže, da se je zanimanje za cepljenje proti gripi nekoliko povečalo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lani rekordno malo ljudi

Sicer se je delež cepljenih proti gripi v sezoni 2016/2017 v primerjavi s predhodno sezono znižal, proti gripi so se cepili le trije odstotki slovenskega prebivalstva. Delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več pa je znašal le 9,8 odstotka: "V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v EU. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev," opozarjajo na NIJZ.

gripa Zdravje Gripa kosila vsepovprek, cepljenih pa rekordno malo ljudi

Tako se spremlja sezona

Za oceno poteka sezone gripe sta ključna dva kazalnika – tedensko število obiskov v mrežnih ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi gripe oz. gripi podobne bolezni in število obiskov zaradi drugih akutnih okužb dihal (AOD).

 | Avtor: Nijz Nijz
V skupino AOD so uvrščene akutne okužbe zgornjih dihal in okužbe spodnjih dihal, pojasnjujejo na NIJZ.

Virološki podatki

Virološki podatki so tretji kazalnik poteka sezone gripe v Sloveniji. Virološki podatki izhajajo iz testiranj vzorcev bolnikov mrežnih ambulant osnovnega zdravstvenega varstva, dveh mrežnih bolnišnic in agregiranih podatkov drugih laboratorijev, ki jih tedensko zbere Nacionalni center za gripo NLZOH. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Laboratoriji, ki izvajajo testiranje kliničnih vzorcev na viruse, posredujejo tedenski podatek o številu opravljenih testiranj in o številu pozitivnih rezultatov za gripo in nekatere druge virusne povzročitelje obolenj dihal. "Virološka diagnostika je izjemno pomembna za
razumevanje poteka sezone, saj omogoča opredelitev prevladujočega tipa in podtipa virusa influence (A H1 ali H3 oz. B),"
pojasnjujejo.

Če zbolimo, ostanimo doma

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, virus pa se hitro širi. Vsako sezono za gripo zboli do 10 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Gripo in njeno širjenje lahko preprečimo, če poskrbimo za pravilno prehrano, dovolj gibanja in se izogibamo natrpanim prostorom. 

Če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje, še svetujejo na NIJZ. Pri tem si moramo temeljito in pogosto umivati roke, pri kihanju ali kašljanju pa si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav.

Sicer se je o zdravstvenem stanju najbolje prej posvetovati z osebnim zdravnikom po telefonu: "Pacienti z visoko vročino naj ne hodijo okoli. Težava so ljudje po kemoterapijah, starejši in občutljivejši ljudje. Ljudje s svežimi infekti lahko povzročajo dodatne težave in širijo viruse," je ob lanski epidemiji, ko je po naših zdravstvenih ustanovah vladalo izredno stanje, za Žurnal24 opozorila zdravnica splošne medicine.

V Zdravje Zdravnica splošne medicine: Pacienti so panični, zdravniki pa v defenzivi

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 16:12 04.januar 2018.

    Skratka ,sporočilo zdravnikov je ...........če ste bolni ne hodite v bolnišnice !