Zdravje
607 ogledov

Poostritev ukrepov v bolnišnicah

Gripa Anže Petkovšek
Zdravstveni domovi naročajo dodatne zaloge cepica.

V nasprotju z lansko sezono, ko se je proti gripi cepilo rekordno malo ljudi, je povpraševanje po cepivu bistveno večje. Tako je v nekaterih zdravstvenih domovih pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje morali naročiti dodatne zaloge.

Danes zjutraj so na NIJZ, kot so pojasnili za STA, imeli na zalogi 2300 cepiv. V zadnjih dneh so jih izdali 1300 na dan. Ocenjujo, da imajo dovolj cepiv, da bodo v prihodnjih dneh zadostili novim naročilom.

gripa Zdravje Gripa kosila vsepovprek, cepljenih pa rekordno malo ljudi

"Samo v zadnjih treh dneh smo izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj," so za STA pojasnili na NIJZ. Letos so izvajalcem cepljenja, to so zdravstveni domovi in območne enote NIJZ, izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva. Lani se je cepilo okoli 62.000 ljudi, kar so trije odstotki prebivalstva.

Eva Grilc iz NIJZ meni, da soljudje v lasnki sezoni gripe dobili "lekcijo", zato je tudi zanimanje za cepljenje več. Lanska sezona gripe je bila zelo težka, precej so obolevali starejši s kroničnimi boleznimi, ki so bili tudi pogosteje hospitalizirani.

Kljub večjemu zanimanju za cepljenje pa število obolelih za gripo letos strmo narašča. "Gripa je že v velikem razvoju, čeprav smo šele na začetku sezone. Zaradi gripe lahko človek umre, ljudje pa se še vedno obnašajo neodgovorno. Kljub omejitvam in prepovedim obiskov v bolnišnicah, tja prihajajo številni bolni ljudje in kršijo vsa navodila, kar je popolnoma neodgovorno," opozaraja Emil Pal, predstojnik infekcijskega oddelka bolnišnice Murska Sobota. 

ljudje - Čopova ulica v Ljubljani Pozor! Zdravje Gripa je letos pohitela: Mesec in pol prej

V Bolnici Petra Držaja v Ljubljani so že prejšnji teden odprli oddelek za epidemije, ki je namenjen bolnikom, ki zaradi gripe ali drugih okužb dihal potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Zdravje Število bolnikov narašča iz dneva v dan

Poleg bolnišnic, ki so zaradi akutnih respiratornih obolenj obiske in gripe obiske omejile ali prepovedale že v preteklih dneh, so danes obiske na eno zdravo osebo omejili v  Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj ter v porodnišnici Ljubljana. Nosečnice pozivajo, naj na ambulantne preglede in posege prihajajo brez spremstva otrok, na obisk k novorojenčku v na intenzivno nego pa trenutno ne smejo sorojenci in stari starši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.