Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpira tudi varuhinja

Foto: Profimedia
Starši, ki nasprotujejo cepljenju, bodo lahko svoje otroke vpisali le v zasebne vrtce, če bodo ti še sprejemali necepljene otroke.
Oglej si celoten članek

Poslanci vladajoče SMC, šest poslancev Desus in poslanka Stranke Alenke Bratušek, so koncem januarja v parlamentarni postopek vložili novelo Zakona o nalezljivih boleznih, v kateri predlagajo ukrepe zoper starše, ki otrok ne cepijo pa za to ni upravičenega zdravstvenega razloga. 

Predlog zakona SMC in del Desusa predlagali prepoved sprejema necepljenih otrok v vrtec

Novela zakona med drugim določa, da morajo javni vrtci in vrtci, financirani iz javnih sredstev, zavrniti vpis otrok, ki niso cepljeni v skladu z zakonom, razen če otrok ni bil cepljen iz zdravstvenih razlogov. 

Na novelo zakona, ki naj bi imela podporo v parlamentu in na obeh ministrstvih, ministrstvu za zdravje in ministrstvu za šolstvo se je danes odzvala tudi varuhinja človekovih pravic.

Ukrep Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpirata obe ministrstvi

Varuhinja meni, da takšna omejitev ne pomeni prekomernega posega v pravice posameznikov, saj služi uresničitvi splošnega cilja, ki je zaščita vseh prebivalcev pred nalezljivimi boleznimi.

WHO Ošpice: Skrb WHO zaradi hudega izbruha Evropi : 400 odstotni porast primerov, 35 ljudi je umrlo

Kot navaja, je o dopustnosti obveznega cepljenja otrok že leta 2014 odločalo Ustavno sodišče RS že leta 2004 in ugotovilo, da ne krši pravic otrok, zato se tokratno mnenje nanaša na vprašanje, ali bodo pravice iz subjektivnih razlogov necepljenih otrok kršene: "Varuh je v zvezi z omenjenim vprašanjem predvsem skušal ugotoviti, kako bodo varovane otrokove pravice tistih otrok, ki jih starši ne želijo cepiti iz subjektivnih razlogov (prepričanje, vera, nezaupanje), pa jih bodo predlagane zakonske določbe postavile v drugačen položaj kot cepljene otroke, saj ne bodo deležni vzgojnih programov, ki jih nudijo vrtci in so sofinancirani iz javnih sredstev," pojasnjuje Varuh človekovih pravic RS.

Foto: Profimedia ošpice

Kaj govori ustava?

Ustava določa pravico in dolžnost staršev, da vzgajajo svoje otroke, a ta pravica se lahko omeji ali odvzame iz razlogov, ki jih zaradi otrokovih koristi določa zakon, pojasnjuje varuhinja in ugotavlja, da po novem staršem ne bi bila odvzeta pravica do vzgoje svojih otrok na način, za katerega menijo, da je najprimernejši in v otrokovo korist. Zakonodajalec pa bi na drugi strani s predlaganimi določbami zaščitil vse preostale, med drugim tudi iz zdravstvenih razlogov necepljene otroke, pred nalezljivimi boleznimi. Omejitev dostopa do javnega vrtca zato v tem primeru ne pomeni kršitev otrokovih pravic, pa tudi ne kršitve pravic njihovih staršev.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:06 21. Februar 2018.

    Končno ena pametna poteza vlade. S tem bojo omejili ta pametne fejsbuk dohtarje.

  • 20:25 20. Februar 2018.

    Se popolnoma strinjam ZAKAJ bi morali biti cepljeni otroci ogroženi zaradi trme staršev?? Otroke je treba cepiti,če jim hočeš dobro …

  • 18:45 20. Februar 2018.

    Preklete nesnage na otroke ste se spravili kako vas ni sram da izkoriščate otroke.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.