Prvi slovenski pacient že z novim zdravilom proti covid-19

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Američani so Sloveniji donirali zdravilo, ki se je izkazalo za uspešno pri zdravljenju nekaterih obolelih za bolezen covid-19. Prvega slovenskega pacienta že poskusno zdravijo na infekcijski kliniki v Ljubljani.
Oglej si celoten članek

Gre za zdravilo remdesivir, ki ga je razvilo ameriško podjetje Gilead Science. Kot so poročali v torkovih Odmevih na TV Slovenija, ki so jim novico potrdili v Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke, so zdravilo dobili s pomočjo donacije Američanov. Na prostem trgu ga namreč ni mogoče kupiti, saj gre za poskusno zdravilo in še nima uradnega dovoljenja za zdravljenje proti covid-19 in je še na stopnji raziskav.

Slovenija V Sloveniji potrjenih 442 okužb z novim koronavirusom

Na respiratorju 12-letna deklica s koronavirusom na respiratorju se bori za svoje življenje

Iz Kitajske in Italije poročajo o ozdravitvah

Kljub temu pa se je zdravilo za uspešno izkazalo tako na Kitajskem, kot v Italiji, od koder poročajo, da so uspešno pozdravili 79-letnega pacienta, ki bo kmalu zapustil bolnišnico in dejali, da zdravilo deluje. Zdravilo od nedelje dalje eksperimentalno na 3.200 okuženih in hospitaliziranih bolnikih uradno testirajo v sedmih Evropskih državah: Belgiji, Franciji, Luksemburgu, Nemčiji, Nizozemski, Španiji in Veliki Britaniji. Namen je na večjem številu bolnikov hkrati preveriti, ali zdravilo dejansko lajša simptome bolezni in zavira razmnoževanje virusa. V prvi fazi naj bi zdravilo predvsem preprečevalo razmnoževanje, v drugi pa zmanjšalo vnetje, kar je pomembno, ko pacient prihaja v drugo fazno, ko je virus prisoten v pljučih.

Foto: Saša Despot infekcijska klinika

Slovenija Nova žrtev koronavirusa: V Ljubljani umrl 67-letni moški

Dobiti je treba širšo sliko

Kitajci so prav slednje dokazali in trdijo, da zdravilo tudi skrajša čas hospitalizacije. Dr. Borut Štrukelj, iz fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je za Odmeve na TV Slovenija povedal, da "za zdravilo remdesivir potrebujemo več neodvisnih študij in skupne podatke, da bi dobili verodostojno sliko."

Slovenija UKC o vrhuncu koronavirusa v Sloveniji

Prvega bolnika z novim zdravilom zdravimo tudi pri nas, kot so za TV Slovenija potrdili iz Infekcijske klinike v Ljubljani, kjer je pacient, pa že z nestrpnostjo čakajo na rezultate.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 04:04 27. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 23:04 26. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 18:04 26. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.