Smrt zaradi zdravniške napake?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sojenje zdravniku, obtoženemu malomarnega zdravljenja bolnika, ki je umrl.
Oglej si celoten članek

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje zdravniku pulmologu Damjanu Birtiču iz šempetrske bolnišnice, obtoženemu malomarnega zdravljenja bolnika, ki je umrl zaradi raka. Priča Zlata Remškar, ki je za šempetrsko bolnišnico pripravila strokovno mnenje, je danes povedala, da je pri zdravljenju prišlo do zdravniške napake.

"Med zdravljenjem lahko pride do napake, kar pa nikakor ni kriminalno dejanje," je ob začetku v pojasnilo svojega strokovnega mnenja povedala Remškarjeva. Prepričana je, da je pri zdravljenju Steva Petrovića prišlo do sistemske napake.

Nov izvedenec?

Pred sodišče je ob začetku današnjega naroka prva kot priča stopila Darja Gnezda Mugerli, ki je v času zdravljenja pokojnega Steva Petrovića na internem oddelku opravljala delo krožeče specializantke na oddelku. Veliko podrobnosti iz leta 2012 se ni več spomnila, povedala je le, da je bil v bolnišnico julija 2012 sprejet z netipično bolečino in vročino, po odhodu domov pa je bil naročen na nadaljnje preglede.

Zaradi danes slišanega je tožilka Ana Radovanović Širok zahtevala, da se zavrže izvedeniško mnenje sodne izvedenke Marjete Terčelj Zorman in v nadaljevanju postavi novega sodnega izvedenca. Sodnik Igor Majnik bo o njeni zahtevi odločil do naslednjega naroka, ki ga napoveduje za konec novembra.

Odločitev 850 tisočakov odškodnine ostaja družini

Triglav odklonil plačilo, čeprav je napaka priznana

Tožilstvo Birtiču očita kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja Petrovića med junijem 2012 in majem 2013, saj ga je zdravil zaradi vnetne bolezni pljuč namesto rakavega obolenja, ki je bilo konec leta 2013 za bolnika usodno.

Svojci pokojnega so proti šempetrski bolnišnici vložili civilno tožbo po tistem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima šempetrska bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.

Petrovićevi svojci sicer v pravdnem postopku od šempetrske bolnišnice zahtevajo dobrih 354.000 evrov odškodnine. Prepričani so, da je bolnišnica v tem primeru ravnala nestrokovno.

Napaka zdravnika Zaradi napačnega zdravila ob roko

Otrok umrl Grozljiva napaka pri porodu

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:03 30. Oktober 2018.

    Mogoče bi se pa bilo primerno vprašati, od česa živa bitja sploh umiramo in kdo ali kaj nam življenja rešuje, …

  • 07:56 30. Oktober 2018.

    Nekoč je že bila , v SLO polemika, kaj naredi zdravnik: Zmoto ali Napako..(teža obtožbe na sodišču) rezultata je pa …

  • 07:43 30. Oktober 2018.

    Zdravnikom in zdravstvu se prav prisrčno J za nas. So kakor mehanična delavnica, če nimajo dovolj dela si ga izmislijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.