Slovenija
1385 ogledov

850 tisočakov odškodnine ostaja družini

Porod Profimedias
Zaplet pri porodu.

Vrhovno sodišče je zavrnilo obnovo postopka v primeru zapleta pri porodu v postojnski porodnišnici, kjer je novorojenček dlje časa ostal brez kisika. Porodnišnica se je pritožila, da je zadeva zastarala. Odškodnina v višini 853.438 evrov, ki jo je porodnišnica izplačala lani, bo ostala na računu novogoriške družine, poroča Delo.

Gre za najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu, do zdaj dosojeno v Sloveniji.

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ki jo je imela porodnica, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez.

Otrok je pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe. Ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je tudi na invalidski voziček.

Sodni postopki so trajali deset let, spominja časnik. Prvo in drugostopenjsko sodišče sta ugotovila, da ni bilo zdravniške napake, zgodil se je zaplet. Vzrok za odškodninsko odgovornost je bilo nezadostno informiranje porodnice. Porodničar je pravilno ravnal, ko se je odločil za naravni porod, saj je bilo tveganje manjše kot pri porodu s carskim rezom. Ker pa je obstajalo tveganje pri obeh vrstah porodov, bi moral odločitev prepustiti porodnici, je odločilo sodišče.

* Fotografija je simbolična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar mularija
    mularija 04:06 06.junij 2018.

    Da mu je bila na porodni mizi ; žena,sestra,hči,snaha...bi posredoval drugače / ugodno,saj bi ga bilo sram prizadetega otroka / lastno malomarnost-napako gledati celo življenje v svoji rodbini.